Evde bakılabilen en kolay canlı olan muhabbet kuşları evde yuva veya kafeslerde tutulur. Bu arka plana karşı evde muhabbet kuşu beslemek isteyen kişiler, muhabbet kuşu yuvasına ne konur sorusu ile hep baş başa kalırız. Besleyeceğiniz canlının rahat ve sağlıklı olması için yuvayı hazırlarken mutlaka bir takım hususlara dikkat etmeniz gerekecektir.
Muhabbet kuşumuzun yaşayacağı kafes satın alırken, kafesin muhabbet kuşumuzun serbestçe hareket edebilecek kadar geniş ve yüksek olduğundan emin olmanız gerekir. Özellikle kuşumuzun oyuncaklarını kafese yerleştirdikten sonra, muhabbet kuşu için kalan dolaşım alanına ve o bölgede kanatlarını serbestçe hareket ettirip ettiremeyeceğine dikkat etmeniz gerekir. Kafese koyduğunuz oyuncakların ve tüneğin muhabbet kuşları için temiz olduğundan emin olmalısınız. Sağlıklı bir kuşa sahip olmak için kuşun kafesin tabanına kadar tertemiz olması ve gagasını zımparalamak için zımpara kâğıdı kullanmanız gerekir.
Muhabbet kuş yuvası, fazla bakım gerektirmediği için evde beslenecek en iyi hayvanlardan biridir. Bu canlılar fazla bakım gerektirmese de ömürlerinin sonuna kadar yaşayacakları evlerinin özenle hazırlanması gerekir. Altlık için yuva hazırlama hakkında daha detaylı bilgi almak için mutlaka bilen kişilerden yardım almamız gerekir.
Başlıklar
Muhabbet Kuşu Yuvası Nasıl Olur?
Muhabbet kuş sahipleri, bahsedildiği gibi yuvanın hazırlanmasına dikkat etmelidir. Bu noktada kafeste veya yuvada olması gereken ürünler olduğunu bilmelisiniz. Bu ürünler Amerika papağanı diyeti için hayati önem taşır ve onu destekler. Aşağıdaki listede muhabbet kuşu kafesinde bulunması gereken ürünler belirtilmiştir.
- Muhabbet kuşu kafesinin tabanı boş olmamalı, gazete veya talaşla kaplanmalıdır
- Muhabbet kuşu için yem yerleştirmek için 1 veya 2 kâse yem alınması ve yemeğin etrafa saçılmaması tavsiye edilir
- Kuşunuz yalnızsa, muhabbet kuşu için bir salıncak ya da ayna alın ki sıkılmasınlar ya da yalnız kalmasınlar
- Kuş suluk, muhabbet kuşlarının su içmesini kolaylaştırmak için mutlaka alınması gereken ürünlerden biridir
- Kuşunuzun gagasını keskinleştirmesi ve sağlıklı kalması için gaga taşısatın almayı ihmal etmeyin
Yukarıda belirtilen ürünler her muhabbet kuşu kafesinde bulunmalıdır. Bu ürünlere ek olarak çeşitli kuş oyuncakları, yem çubukları ve benzeri ürünleri de satın alarak ihtiyaçlarınıza göre kafeslere yerleştirebilirsiniz. Altlığınız için altlık hazırlarken kafese koyacağınız ürünlerin kuşun hareketini engellememesine de özen göstermelisiniz.
Muhabbet Kuşu Kafesine Yuvalık Ne Zaman Kurulur?
Muhabbet kuşunun yuvalama dönemi, çiftleşme dönemi ile bağlantılıdır. Kuşlarınızın eşleri varsa yani çift oluşturuyorlarsa yuva kurmanız gerekir. Eşleşmelerini hareketlerinden anlayabilirsiniz. Arkadaşlık söz konusu olduğunda, öncelikle kuşlarınızı rahatsız etmemeye özen gösterin ve habitatlarını asla değiştirmeyin. O zaman evinizi güvenceye alın. Çiftleşmeden sonra yuvayı bağlarsanız, kuşlarınız yuvalarını alacaktır. Ancak alışma sürecini hızlandırmak için yuvanın iç kısmının ideal malzemelerden yapıldığından emin olmanız gerekir. Yuvalarından memnun kalmazlarsa yuvalarını kabul etmezler ve bu da üremelerini olumsuz etkiler. Yuvalığı taktıktan sonra artık yuvalık la oynamamalısınız. Bu sırada yuva dişi kuşun kontrolündedir ve dişi kendi isteğine göre gebe kalıp yuva yapar, müdahale ederseniz yuvada kuluçka dönemi gerçekleşmez.
Muhabbet Kuşu Kafesinde Yuvalık Konulması
Muhabbet kuşu yuvalığı, kafes dışında da kullanabileceğiniz alternatiflerden biridir. Yavru yuvalığı genellikle kutu şeklindedir ve bu ince, kapalı ahşap duvarların bir tarafında yuvarlak bir delik bulunur. Çoğunlukla çiftleşme amacıyla beslenen muhabbet kuşları bu yuvalarda tutulur. Muhabbet kuşunun yuvasının içindeki zemin sert olduğu için talaş konulmalıdır. Bu sayede yumurtlama çok daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşecektir. Ayrıca zeminin sertliği kuşların bacaklarının eğri olmasına neden olabilir. Muhabbet kuşu yuvası hazırlamak için doğru adımları izleyerek kuşunuzun sağlığını koruyabilir ve çiftleşme sürecini kolaylaştırabilirsiniz.
Muhabbet Kuşu Yuvasına Talaş Konur Mu?
Muhabbet kuşların yuvasına talaş konulmasının en önemli nedenlerinden biri sıcak tutması ve yumuşaklık sağlamasıdır. Kısmi talaşlara iç piyasada parçalı talaş, marangozhanelerde talaş denir. Dilerseniz pet shoplardan ücretli olarak veya marangozdan temin edebilirsiniz. Talaşlar genellikle işlenmemiş ahşaptan elde edildiğinden kimyasal içermeyenleri tercih etmeniz gerekmektedir. Ancak talaşın üzerinde vernik veya başka kimyasallar olmadığından emin olun. Kâğıt yongalardan çok daha fazla emicidir ve yuvayı sıcak tutar. Ayrıca, kâğıt parçaları gibi her gün değil, yalnızca birkaç günde bir değiştirmeniz gerekir. Talaşın tek dezavantajı vardır. Bu da toz oluşturmasıdır.
Muhabbet Kuşu Yuvasına Saman Konur Mu?
Muhabbet kuş yuvası ve yuvalığına samanda konulabilir. Fakat kabul etmeme ihtimali göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bazı muhabbet kuşları çiftleşme döneminde yuvalıklarda saman kabul etmeyip attıkları izlenmiştir.
Muhabbet Kuşu Kumu Nereye Konur?
Kum kuşları genellikle yemliklere yedirilerek kullanılır. Mürekkep balığı gibi kuşlar için taş ocağı ve kum ürünleri satın alabilir, evcil hayvan dükkânlarında kafeslere asabilirsiniz. Besleyiciye veya ayrı bir besleyiciye kum koyabilirsiniz.
Muhabbet Kuşları Beslerken Dikkate Alınması Gerekenler
Muhabbet kuşları, uygun ve iyi bir bakımla uzun süre yaşayabilir. Ancak yanlış yem kullanmak, kuşlar için sağlığı geliştirici vitaminler kullanmamak ve dikkatli davranmamak başta kuşunuzun gagası olmak üzere birçok sağlık sorunu yaşamanıza neden olabilir. Bu noktada muhabbet kuşu bakımı hakkında bilmeniz gerekenler hakkında bilgi almak için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.
- Ara ara kuşlarınızı kafesten salmalısınız
- Veteriner tarafından tavsiye edildiği şekilde kuşunuza vitamin ve takviyeleri düzenli olarak vermelisiniz
- Kuşun su deposunu düzenli olarak temizlemeli ve suyunu her gün değiştirmelisiniz
- Kuşun mamasını günlük olarak kontrol etmeli ve mamayı kâseye üflemelisiniz ki kabuğu kâseden çıksın
- Zaman zaman kuşunuzla oynayın ve psikolojik sağlığını korumaya özen gösterin.
Muhabbet kuşunu beslerken ve bu hususlara dikkat ederseniz, kuşunuzun uzun ömürlü olmasını sağlayabilir ve daha sağlıklı bir çiftleşme mevsimi geçirmesine yardımcı olabilirsiniz.