İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Muhabbet Kuşları

Muhabbet Kuşu Kafasını Neden Arkaya Gömüyor

Muhabbet Kuşu Kafasını Neden Arkaya Gömüyor
+ - 0

Evcil hayvanlar arasında en çok tercih edileni şüphesiz muhabbet kuşlarıdır. Sosyal olmaları nedeniyle insanlarla çok kolay yakınlık kurabilen muhabbet kuşları, ilgiye ve bakıma çok meyillidirler. Konuşma, ıslık çalma gibi özellikleriyle de oldukça zekidirler. Muhabbet kuşlarının en temel ihtiyaçları beslenme, uyku ve ilgi olarak sıralanabilir. Kuşunuzu uyurken sık sık gözlemlemişsinizdir. Tek ayak üzerinde uyuma türü hep çok ilginç gelmiştir. Bir de gagasını sırt tüylerinin arasında gömerek uyuma şekli var. Muhabbet kuşları kafasını neden arkaya gömüyor hiç düşündünüz mü?

Muhabbet kuşlarının kafasını sırt tüylerinin arasına gömerek uyuması rahat olduklarının bir işaretidir. Ortam ısısının düşük olduğu zamanlarda da bu yöntemi kullanarak uyuyabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı, hasta olan kuşların da bu uyku şeklini tercih ediyor olmasıdır. Bu nedenle muhabbet kuşunuzu uyurken gözlemlemeniz sağlıklı mı yoksa hasta mı olduğu ile ilgili önemli bir ipucu verebilir. Peki nasıl ayırt edeceksiniz? Şöyle ki;

  • Sağlıklı muhabbet kuşları kafasını arkaya gömerek uyuduğunda dengede durabilir.
  • Sağlıksız muhabbet kuşları kafasını arkaya gömerek uyuduğunda dengede duramaz. Uyurken sallanma ve sık uyanma belirtileri gözlemleyebilirsiniz.

Böyle bir durumla karşılaştığınızda muhabbet kuşunuzun yemesine, içmesine ve dışkısına dikkat etmeniz gerekir.

Muhabbet Kuşunun Kafasını Gömmesi Hastalık Belirtisi Mi?

Çevresine karşı güveni olmayan muhabbet kuşları başını arkaya gömerek uyumaz. Sık aralıklarla ve normalden uzun süren kafasını arkaya gömmesi bir hastalığın da habercisi olabilir. Peki muhabbet kuşunun kafasını gömmesi hastalık belirtisi olarak görülmeli midir? Muhabbet kuşları hassas yapıda canlılardır. Bu nedenle bakımları da özenle yapılmalı ve davranışları gözetim altında olmalıdır. Muhabbet kuşu bağışık sistemi zayıfladığı zaman hasta olur. Buna da

  • Aşırı sıcak ortam
  • Aşırı soğuk ortam
  • Vitamin ve mineral eksikliği
  • Beslenme özensizliği gibi nedenler yol açar.

Kafasını arkaya gömen muhabbet kuşları için ortam sıcaklığını ayarlamanız ya da kuşu normal sıcaklığa sahip bir ortama almanız gerekir.  Eğer normalden fazla kafayı arkaya gömme hareketi sergiliyor, bu davranışına ishal, iştahsızlık, sürekli uyku halleri de ekleniyorsa muhabbet kuşunuzu bir veterinere göstermeniz gerekir.

Muhabbet Kuşu Uyku Şekilleri

Muhabbet kuşları doğal ortamlarında ağacın en yüksek dalına tüneyerek uyur. Gerek doğada gerekse kafes içerisinde uyurken yerde bulunmazlar. Muhabbet kuşu uyku şekilleri türlü türlü olabilir. Genel uyku rutinleri uyku esnasında vücutlarını ayak hizasına indirerek, ayaklarını da göğüslerine çekerek gerçekleşir. Bu uyku şekli ile tüysüz olan bacaklarının sıcak kalmasını sağlar, vücut ısılarını korurlar. Öte yandan daha fazla sıcaklık ihtiyacı duyan muhabbet kuşları tünedikleri alanda uyurken tek ayak üzerinde dururlar.

Muhabbet Kuşu Kaç Saat Uyur

Uyku düzenlerinin sağlıklı bir yapıda olması muhabbet kuşları için önemlidir. Muhabbet kuşu kaç saat uyur sorusu sahipleri için her zaman merak konusu olmuştur. Muhabbet kuşları bir gün içerisinde yaklaşık 10-12 saatlerini uyuyarak geçirebilirler. Normalde uyku için güneşin doğuşu ve batışına uyum gösteren bu evcil hayvanlar, gün boyunca yorgun hissettikleri zamanlarda da uyuyabilirler. Muhabbet kuşlarının ideal uyku ortamları loş ışık ya da karanlık alanlardır. Aydınlatmaların sürekli açık olduğu alanlarda uyumakta zorluk çekebilirler. Uyku problemi yaşayan muhabbet kuşları tüy renklerinin bozulmasından bağışıklık sisteminin zayıflamasına kadar çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalır. Öte yandan sağlıklı uyuyamayan muhabbet kuşları huysuz ve agresif davranışlarda bulunabilir.

Kuşlar hastalandıkları zaman sürekli uyuma eğilimi gösterebilir. Bu durumda ilk olarak kuşun dışkısı kontrol edilmelidir. Dışkının rengi, sıvı ya da katı olma durumları net bir şekilde belirlenmelidir. Halsiz görünme ve sürekli uyuma isteği muhabbet kuşunun hasta olabileceğine dair ipucu verir. Hasta muhabbet kuşu hemen veteriner kontrolüne götürülmeli ve gerekli tedaviye zaman kaybetmeden başlanmalıdır.

Muhabbet Kuşu Hastalıkları
En sık karşılaşılan muhabbet kuşu hastalıkları mantar, ishal ve çiçektir. Bunlara ek olarak sindirim sistemi bozukluğu, romatizma, astım ve bronşit gibi hastalıklar da görülebilir. Muhabbet kuşlarında hastalık belirtileri

  • İştahsızlık
  • Soluk görüntü
  • Hapşırık
  • Gözlerde şişlik
  • Açık ya da koyu renk dışkı
  • Katı ya da sıvı dışkı olarak karşımıza çıkar.

Bunlardan farklı olarak sürekli kafesin zemininde bulunma isteği, iştahsızlık, kilo kaybı, kuyruğunu aşağı yukarı hareket ettirmesi, durgunluk ve burunda akıntı belirtileri de hastalık habercisi olabilir.

Yorum Yap