İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Diğer

Eve Süleymancık Girmesi Ne Anlama Gelir?

Eve Süleymancık Girmesi Ne Anlama Gelir?
+ - 0

Bir sürüngen türü olan Süleymancık kertenkelesi, her ne kadar çoğu kişinin korktuğu bir hayvan olsa da aslında zararsızdır. Genellikle kayalıklar, taşlık alanlar, yıkık harabe şeklindeki yapılarda yaşayan bu hayvanlar. Toplumda Türk keleri ya da Süleymancık kertenkelesi olarak bilinse de asıl ismi Akdeniz Sakanguru’dur. Daha çok sıcak ve ılık ortamları seven Süleymancık kertenkelesi evlerin içine girip insanların arasında da yaşaması mümkündür. Sesi seven ve ılık iklimlerde yaşayan Gekkonidae familyasına ait olan Süleymancık kertenkelesi, ülkemizin genellikle sahil kesimlerinde bolca bulunur. Hindistan ve Meksika ülkelerinde de sayıları oldukça fazla olan Süleymancık kertenkelesi, zararsız olsa da sürüngen olduğu için görünümü itibari ile pek sevilen bir hayvan türü değildir.

Süleymancık Kertenkelesinin Özellikleri Nelerdir?

Sıcak iklimleri seven Süleymancık kertenkelesi aslında egzotik bir hayvan türüdür. Fiziksel özelliklerine bakacak olursak;

  • Boyları ortalama 8-11 cm
  • Dikey gözbebekleri
  • Koyu renkte benekler bulunan sırt bölgesi
  • Genellikle açık kahverengi veya gri renkteki deri
  • Kirli beyaz renkte alt kısmı
  • Geceleri renkleri saydamlaşan derisi
  • Ayak parmaklarının dipteki kısımları dar, ama uç kısımları geniş plaklar bulunan

Uzun kuyruk gibi belirgin bir görünümleri vardır. Türkiye’de evlerde de yaşayan Süleymancık kertenkelesi sivrisinek veya böcek avlayarak beslenir. Süleymancık kertenkelesi türleri yarım parmaklı ve siğillidir. Ancak evlere giren türü genellikle açık Kahverenkli türünden olan küçük kertenkelelerdir.

Süleymancık Kertenkelisinin Ekolojik Özellikleri Nelerdir?

Süleymancık üremesi, bir kerede iki yumurta bırakabilir. Yılda bir kereden fazla yaşanan bu yumurtlama sonucunda ürerler. Yumurta içerisindeki yavrular yumurtada yaklaşık olarak üç ay kalırlar. Dünyaya gözlerini açan yavrular yaklaşık altı ya da yedi ay sonra ergin bir yetişkin hale gelirler. Süleymancık kertenkelesi yumurtalarını kaya ve taş altındaki oyukların içine bırakırlar. Muhteşem bir tırmanıcı olan Süleymancık kertenkelesi, genellikle geceleri avlanan bu kertenkeleler her ne kadar otçul türleri bulunsa da, böcek türleri, sinek türleri ve örümcek ile beslenirler. Ortalama ömrü 4 ve 5 yıl olan bu kertenkelelerin dünya üzerinde bilinen yaklaşık 2000 kadar türü mevcuttur.

Süleymancık Kertenkelesi Evden Nasıl Gider?

Birçok kişinin korktuğu sürüngen olan zehirsiz Süleymancık kertenkelesi ve zararsızdır. Ancak görünümü ile ürkütücü olan bu kertenkelenin, kendisine zarar vermeden evden gitmesi için yapılacak olan bazı yöntemler bulunur. Örneğin;

  • Kaynamış kuru karanfil
  • Mercanköşk

Kâfurun, gibi ürünler evin bazı köşelerine bırakıldığında Süleymancık kertenkelesi kendiliğinden bu kokuları sevmediği için evden uzaklaşacaktır. Bu kertenkele için üretilen bir zehir türü yoktur. Zaten zararsız olan bu hayvanların öldürülmesi önerilmez. Ancak büyük bir cam fanusun içine ölü böcek koyularak canlı yakalanabilir. Böylece kertenkeleye zarar vermeden doğaya salmak mümkündür. Bu hayvanları yakalamak için kullanılan yapışkanlı kâğıtlar kertenkelelerin acı çekerek ölmesine yol açtığı için tercih edilmemelidir.

Süleymancık Kertenkelesi İnsana Gelir Mi?

İnsanlara hiç bir zararı bulunmayan Süleymancık kertenkelesinin vücudunda zehir bulunmaz ancak sürüngen olduğu için özellikle bayanların en çok korktuğu hayvanlar arasındadır. Sesli ortamları sevdiği bilinen bu tür kertenkeleler, sıcak ve ılık olan her ortamda barındığı için evlere de kolayca gelip yerleşebilirler. Ancak çok hızlı hareket ederek evin tavan kısmına hızlıca tırmanabildikleri için yakalaması çok zordur. Sıcak ortamlarda yaşayan Süleymancık kertenkelesini canlı olarak yakalamanın en pratik yöntemi ise kavanozdur. Ancak çok hızlı hareket ettikleri için kavanoza girdiklerinde hemen kavanozun kapağı kapatılmalıdır. İnsanlara pek yaklaşmayan yaklaşsa da asla zarar vermeyen Süleymancık kertenkelesi genellikle geceleri avlandıkları için geç saatlerde ortaya çıkarlar.

İlaçlanan Ortama Süleymancık Kertenkelesi Gelir Mi?

Genellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde görülen Süleymancık kertenkelesi ilaçlanan alanlara gelmez. Profesyonel ilaçlama yapılan binalar ya da evlere diğer haşerelerin gelmediği gibi Süleymancık kertenkelesi de gelmez. Ancak kertenkelenin bulunduğu yere sinek ilacı gibi zehir kullanarak zararı olmayan bu hayvanı öldürmek etik değildir. Bunun yerine canlı yakalayarak doğal ortamına salmak ya da eve gelmesini önleyecek yöntemler uygulamak daha yerinde bir karar olacaktır. Bu yöntemlere bakılacak olursa en basit yöntemi yaşanılan alanın ilaçlanmasıdır. Bir diğer yöntem ise bu hayvanın sevmediği kokuları barındıran bitkileri evde bulundurmak Süleymancık kertenkelesini evden uzak tutmaya yeterli olacaktır.

Süleymancık Kertenkelesi Hangi Kokuya Gelmez?

Süleymancık kertenkelesi her ne kadar zararsız olsa da, evinde görmekten rahatsızlık duyanlar için bir kaç yöntem bulunur. Bunlardan birisi ise Süleymancık kertenkelesinin gelmediği kokuları evde bulundurmaktır. Kâfur ağacından elde edilen ve aktarlarda bulunan kâfur, evin bazı köşelerine koymak Süleymancık kertenkelesinin uzaklaşmasını sağlayan yöntemlerden biridir. Bunun yanı sıra yine aktarlarda bulunan kuru mercanköşk bitkisini demet halinde evin bazı köşelerine koymakta faydalı olacaktır. Ayrıca her ne kadar klasik bir yöntem olarak bilinse de bir tutam kuru karanfili bir cezve içinde kaynatarak tüm odalarda tütsü gibi gezdirmek ve buharını odalara bırakarak odalarda koku kalmasını sağlamak, Süleymancık kertenkelesini evden uzaklaştıran yöntemlerden biridir.

Süleymancık Kertenkelesinin Eve Girmemesi İçin Ne Yapılmalı?

Ilıman ortamlarda çok rahat bir şekilde yaşamını sürdüren Süleymancık kertenkelesini ülkemizde en çok sahil kesimlerinde görmek mümkündür. Zararı olmasa da görüntüsü ile rahatsızlık veren bu hayvanın eve girmesini önlemek için bahsedilen bitkileri bulundurmak yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra evin ve odaların ısısını düşürmekte Süleymancık kertenkelesinin evde yaşamasını engelleyen faktörlerdendir. Ancak küçücük bir delikten bile rahatça girebilen bu hayvanı evden uzak tutmanın ve eve girmesini engellemenin bir yolu pencereleri ve kapıyı daima kapalı tutmaktır. Fakat yaz mevsiminde kapalı ortamların havasız kalacağı için pencere ve kapılara tel sineklik yaptırmak hem Süleymancık kertenkelesini hem de diğer haşere ve sineklerin girmesini engelleyecektir.

 

Yorum Yap