Türkiye, tarım ve hayvan yetiştiriciliği bakımından en zengin ülkelerden biri. Hayvancılık sektörünün geliştiği Türkiye’de, küçükbaş ve büyükbaş hayvan besiciliği ve satıcılığı önem taşımaktadır. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, hayvanlara özgü özelliklere göre kendi arasında ayrılmaktadır. Türkiye’de küçükbaş hayvancılık denildiğinde merinos koyun yetiştiriciliği çokça tercih edilmektedir.
Merinos Koyun, İspanya’da yetiştiriciliği yapılan beyaz ve tüylü koyun türlerinden biridir. İspanya’da başlayan Merinos koyun yetiştiriciliği zamanla Dünya’nın birçok yerinde geliştirilmiş ve birçok ülkenin küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği bakımından tercih ettiği koyun ırklarından biridir. Dünya üzerinde küçükbaş hayvancılık sektöründe önemli bir yere sahip olan Merinos Koyunu, sosyal ve doğurganlığı yüksek bir koyun türü olarak da bilinmektedir.
Başlıklar
Merinos Koyun Yetiştiriciliği Nedir?
2019 verilerine göre Türkiye’de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin 3 milyonluk dilimini Merinos Koyunu oluşturmaktadır. Merinos Koyunu, ırkını özgü özellikleriyle de oldukça dikkat çekmektedir. Anadolu’da çeşitli şehirlerde besiciliği devam eden Merinos Koyunu; beyaz, ince ve iyi kalitede yapağılı sebebiyle çokça tercih edilmektedir. Merinos Koyun yetiştiriciliği, dünyada da ülkemizde de hemen hemen her ilde yapılan bir hayvancılık otlakcılık işidir. Türkiye’de dört farklı Merinos Koyun yetiştiriciliği bulunmaktadır. Çoğunlukla Merinos koyun yetiştiriciliği; et üretimi ve birinci kalitede yapağı elde etmek için yapılmaktadır. Verimli bir koyun ırkına sahip olan Merinos koyunlar, kurak mera alanlardan çok iyi bir şekilde faydalanırlar. Merinos koyun yetiştiriciliğinin, diğer koyun yetiştiriciliğine nazaran daha az zahmetsiz olması da tercih edilme sebebidir.
Merinos Koyun Özellikleri Nedir?
Merinos Koyunu, günümüzde verimliliği ve diğer özellikleri bakımından küçükbaş hayvancılık işinde özel bir konuma sahiptir diyebiliriz. Türkiye’de birçok ilde yetiştiriciliği devam eden Merinos Koyunu, diğer koyunlara nazaran farklı özelliklere sahiptir:
- Merinos Koyunu ilk olarak İspanya’da geliştirilmesi başlatılmış daha sonrasında ise dünya ülkelerine yayılmıştır. Şu anda birçok dünya ülkesi tarafından Merinos Koyun Yetiştiriciliği sürdürülmektedir.
- Türkiye’de dört farklı Merinos Koyun türü gözlemlenmektedir: Orta Anadolu Merinosu, Karacabey Merinosu, Malya Koyunu ve Anadolu Merinosu.
- Bulunduğu konuma ve sürüye uyum sağlama konusunda diğer koyun türlerine nazaran başarılı sayılmaktadır.
- Yaşam süresi diğer koyun türlerine göre daha uzundur.
- Irkın kronikleşmiş herhangi bir hastalığı olmadığı gibi Merinos Koyun türü, diğer koyun türlerine nazaran hastalıklara karşı daha dayanıklıdır.
- Sağlık yönünden bir rahatsızlıkları olmadığı müddetçe ve beslenmeleri düzenli olduğu sürece yılda iki kere doğum yapabilirler.
- Döl verimi diğer koyun türlerine göre oldukça fazladır.
- Geliştirilmiş ve melez bir koyun türüdür. Türkiye’de pek çok farklı ilde küçükbaş hayvancılıkta tercih edilmektedir.
Merinos Koyunu Türkiye’de Nerede Yetişir?
Merinos koyunu, İspanya’da geliştirilmiş beyaz renkli ve kalın tüylü koyun türlerinden biridir. İspanya’da yetiştiriciliği başlamasının ardından diğer dünya ülkelerinde de Merinos Koyunu yetiştiriciliği başlamıştır. Türkiye’de Merinos Koyunu yetiştiriciliği yapan bu dünya ülkelerinden biridir. Türkiye’de tarım ve hayvancılık önemli bir değer olarak görülmektedir. Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yoğun olarak tarım ve hayvancılıkla ilgilenen bölgelerdir. Küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği de aynı zamanda ülkemizde önemli bir hayvancılık faaliyetidir.
Türkiye’de Merinos Koyun türü dörde ayrılmış durumdadır. Bunlar Anadolu Merinos Koyunu, Orta Anadolu Merinos Koyunu, Karacabey Merinos Koyunu ve Malya Koyunu olarak bilinmektedir. Türkiye’de Merinos Koyun türlerinin birbirinden ayrılma sebebi Merinos Koyunlarının farklı türlere sahip olmasıdır.
Anadolu Merinos Koyunu
Anadolu Merinos Koyunu, Türkiye’de birçok yerde tercih edilen önemli koyun türlerinden biridir. 1952 yılında Akkaraman Merinos Koyunu ve Alman Yapağı Et Merinos Koyununun melezlenmesi sonucu Polatlı ve Altınova Tarım İşletmelerinde elde edilen Merinos Koyun türlerinden biridir. Anadolu Merinos Koyunu, %75- %80 Alman Yapağı Et Merinosu genotipi, %20- %25 Akkaraman genotipi taşımaktadır. Bacak, baş ve vücut kısmı beyazdır.
Orta Anadolu Merinos Koyunu
Orta Anadolu Merinos Koyunu, Konya Merinos Koyunu olarak da bilinmektedir. Alman Yapağı Et Merinos Koyunu ile Akkaraman Merinos Koyununun çiftleştirilmesi sonucu elde edilen bir Merinos Koyun türüdür. Bacak, baş ve vücut kısmı beyazdır. Boyunsuz bir Merinos Koyun türüdür, kuyruk yapısı uzun ve incedir.
Karacabey Merinos Koyunu
Karacabey Merinos Koyunu, kıvırcık ve Alman Yapağı Et Merinosu melezlenmesi sonucunda ortaya çıkan bir Merinos Koyun türüdür. %95 Alman Yapağı Et Merinos genotipi %5 Kıvırcık genotipi taşımaktadır. Bacak ve yüz kısmı çıplaktır. Karacabey Merinos Koyununun dişilerinde boynuz bulunmaz ancak Karacabey erkek merinos koyun türünün %20’si boynuzludur.
Merinos Koyunu Yılda Kaç Kez Doğurur?
Merinos koyunları, sağlık konusunda herhangi bir sıkıntıları yoksa ve beslenme alışkanlıklarında düzensizlik bulunmuyorsa yılda iki kere doğurabilirler. Merinos Koyunları yapı olarak her yönden verimli küçükbaş hayvan türlerinden biridir. Döl verimi ve doğurganlıklarının da bu denli yüksek olması, Merinos Koyunlarını diğer koyun türlerinden ayıran en önemli özelliklerden biridir.
Merinos Koyunu Nasıl Beslenir?
Merinos Koyunlar da diğer küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar gibi kuru otlarla beslenme ihtiyaçlarını karşılarlar. Yulaf, arpa, buğday hasatlarıyla da beslenebilir. Merinos Koyunlar kuru otlarla beslenmeyi seven küçükbaş türlerinden biridir. Fabrika yemi olarak tane arpa, buğday, yulaf ürünleriyle de Merinos Koyunların beslenme ihtiyacı giderilebilir.
Merinos Koyunu Ne Kadar Süt Verir?
Merinos Koyun türü et, yapağı, süt bakımından oldukça verimli koyun türlerinden biridir. Döl verimi de diğer koyun türlerine nazaran fazla olduğundan Merinos Koyunu yetiştiriciliği son yıllarda gittikçe artış göstermektedir. Merinos Koyunu laktasyon süresi yani süt verme döneminde 35-40 kg kadar süt verebilmektedirler. Laktayon süresi 120 iken 150 litreye kadar süt verebilme kapasitesine sahip bir koyun türüdür.
Merinos Koyun Fiyatları
Merinos koyunu, kırsal alanlarda ya da özel çiftliklerde yetiştiriciliği devam etmektedir. Merinos koyunun, özel mülklerde yetiştiriciliğinin yapılması ticari amaçtan çok yağ, süt, peynir, et gibi özel ihtiyaçları sağlamak amacıyla devamlılığını sürdürmektedir. Verimlilik bakımından diğer koyunlardan farklı özelliklere sahip olan Merinos Koyunu, fiyat bakımından da diğer koyunlarla ayrışmaktadır. Bu fiyatlar Merinos Koyununun Türkiye’deki cinsine, gebe olup olmadığına, cinsiyetine, kuzulu koyun olup olmadığına, yaşına göre değişiklik göstermektedir.
Erkek ve Dişi Merinos koyun fiyatları, koyunun fiziksel görünüşüne ve gücüne göre de değişiklik göstermektedir. Sağlıklı ve iyi beslenmiş Erkek Merinos Koyunlarının ağırlıkları 70 kg ila 80 kg kadar çıkmaktadır. Sağlıklı ve iyi beslenmiş Dişi Merinos Koyunlarının ağırlıkları ise 55 kg ila 65 kg arasında değişiklik göstermektedir.
Merinos Koyun Fiyatları
- Merinos Koyun fiyatları 3500 TL ila 4500 TL arasında başlamaktadır.
- Kuzu Merinos Koyun fiyatları 2500 TL ila 3500 TL arasında değişiklik göstermektedir.
- Gebe Merinos Koyunu 4500 TL ila 5000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
- Kuzulu Merinos Koyunu 5500 TL ila 6000 TL arasında değişmektedir.
- Merinos Koç fiyatı ise 6000 TL ila 10.000 TL arasında değişmektedir.