İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Diğer

Su Kaplumbağası Beslemek Yasak mı?

Su Kaplumbağası Beslemek Yasak mı?
+ - 0

Türkiye’de insanların evlerinde kedi, köpek ve muhabbet kuşlarının ardından en çok beslediği hayvanlar arasında kaplumbağalar yer alıyor. Kaplumbağaların kendi içerisinde birçok türe ayrıldığını belirtmek isterim. Kaplumbağalar, dünya üzerinde soyu henüz tükenmemiş en eski hayvanlardır.

Birçok hayvansever, evde hayvan beslemeyi, bu hayvan ile bağ kurmayı sever. Hayvanseverler evcil hayvanının beslenme rejimi, yaşadığı koşullar, büyürken hangi aşamadan geçtikleri gibi konularda  yoğun bir araştırma süreci içerisine girebilir.

Bizler de bu yazıda beslenmek için hiç de az tercih edilmeyen bir hayvanı, kırmızı yanaklı su kaplumbağalarını ele alacağız. Bu canlılar gerek beslenme biçimleri ile gerek de yaşam biçimleri ile birçok insanın dikkatini çekmeyi başarmıştır. Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları su içinde yaşayan bir tür olmasına rağmen vaktinin ciddi bir bölümünü sudan uzak ortamlarda geçirir.

Su kaplumbağaları, egzersiz ihtiyaçlarını su içerisinde giderseler bile kuru bir zeminde dinlenirler. Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları uykularını kuru bir zeminde gerçekleştirirler. Öte yandan kuru ve soğuk hava kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının kolayca hasta olmalarına neden olabilmektedir.

Ülkemizde Singapur Kaplumbağası olarak bilinen kırmızı yanaklı su kaplumbağaları dünyanın dört bir yanında görülür. Ancak bu canlılar ağırlıklı olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı Florida eyaletinin kıyılarında ve Meksika kıyılarında yaşar. Başlarının yan kısımlarında kırmızı ve turuncu renkte şeritler yer almasından ötürü kırmızı yanaklı su kaplumbağası olarak adlandırılmıştır. Bazı kaynaklarda kızıl yanaklı su kaplumbağası olarak da adlandırılır.  Büyüdükçe de kaybolan yanak desenlerine sahiptirler.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının hem etçil hem de otçul olduğu bilinmektedir. İlerleyen yaşlar ile birlikte daha fazla ot tüketirler.

Kaplumbağaların beslenmesinde çeşitli yemler kullanılabilir. Ancak kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için protein çok önemlidir. Bu besin ihtiyacını karşılamak adına haşlanmış tavuk, suda yaşayan salyangoz, cırcır böceği, su piresi, karides tüketimi gerçekleştirilebilir.

Su Kaplumbağası Türkiye’de Neden Yasaklandı?

Türkiye’de de kırmızı yanaklı su kaplumbağalarına ciddi bir ilgi mevcuttur. İnsanlar, bu hayvanların petshoplarda satılıp satılmadığını,fiyatlarının ne düzeyde olduğunu merak eden bir durum içerisindedir. Ancak kırmızı yanaklı su kaplumbağaları yasaklı durumda bulunan hayvanlar arasında yer alır. Bunun da ciddi nedenleri bulunmaktadır. 

Türkiye’nin ekosistem açısından zengin olduğu ve bunu koruması gerektiği ilkokul düzeyinde öğretilen ve herkesin bilmesi gereken mevzuların başında geliyor. Kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının yasaklanmasında da bu durum doğrudan etkili. İstilacı bir tür olarak kayıtlarda bulunan kırmızı yanaklı su kaplumbağaları, Türkiye’de yaşayan su kaplumbağalarının neslini tehlike altına sokuyor. Bu sebeple kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının ithalatı ve ticareti yasaklanmış durumda. TÜBİTAK raporlarında yer alan bilgiye göre, kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının ticaretinin yapılmamasına yönelik bilgiler de yer almaktadır.

Öte yandan Türkiye’de de çok sayıda kaplumbağa türü yaşamaktadır. Türkiye’nin ekosistem gibi su kaplumbağaları çeşitliliği konusunda da zengin olduğunu belirtmek gerekir. Türkiye’de yaygın olan kaplumbağa türleri arasında, mahmuzlu akdeniz kaplumbağası, hermann kaplumbağası, benekli kaplumbağa, çizgili kaplumbağa , fırat kaplumbağası, yeşil kaplumbağa , nil kaplumbağası, sini kaplumbağası yer alır.

Yaygın bir evcil hayvan olan su kaplumbağaları, hem karada hem de suda yaşayan canlılar arasında yer alır. Su içinde daha fazla geçiyor olsalar da özellikle kırmızı yanaklı su kaplumbağaları dinlenmek ve uyumak için kuru zeminlere ihtiyaç duyar.Bu hayvanların bulunduğu ortam çok sıkı bir şekilde kontrol edilmelidir. Zira soğuk havalar kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının  çabucak hastalanmasına sebep olur..

Kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının yaşadıkları suyun sıcaklığı 24-30 derece arasında tutulmalıdır. Öte yandan bu canlıların karada yaşadığı alanın da  23 derecenin düşük sıcaklıkta olmaması gerekir.

Tüm bu sebeplerden dolayı kırmızı yanaklı su kaplumbağası türlerininülkemizde satışı yasaklanmıştır. Ancak yine de kırmızı yanaklı su kaplumbağası besleyenler mevcuttur.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası ne kadar büyür?

Bu tip hayvanların gelişimi diğer canlılara göre biraz daha farklıdır. Akvaryum şartlarında yaşaması halinde 30 yıllık bir ömre sahip olan kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının 30 yıllık süreçte büyümesi yavaş gerçekleşir. Ancak unutmamak lazımdır ki kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının büyümesi beslenme şartlarına bağlı olarak değişebilir ve farklılık gösterebilir.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası türlerinin büyüme hızları cinslerine göre değişiklik gösterir. İkinci yılında yaklaşık dört cm daha büyüyerek 11 cm uzunluğa kadar ulaşır. Üçüncü yaşa gelindiğinde ise erkek ve dişi arasındaki boy farklı oluşmaya ve gelişmeye başlar. Kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının dişileri 9-15 m uzunluğa ulaşırken; kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının erkekleri 8-12 cm civarında büyüklüğe ulaşırlar.

Dördüncü yıla gelindiğinde  erkek 10–14 cm, dişi ise 13–18 cm uzunluğa kadar ulaşabilir. Beş yaşına geldiğinde dişilerin boyu 17 santimetreye kadar çıkabilir.

Su Kaplumbağaları kaç derecede yaşar?

Kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının yaşam standartlarını korumak ve gelişmelerini sürdürmelerini sağlamak için bulundukları ortamın öneminden söz etmiştik. Burada özellikle kırmızı yanaklı su kaplumbağasının yaşaa alanının güneş ışığı alıp almadığı önemli bir faktördür. Öte yandan bu hayvanların hasta olmaması ve gelişimini sürdürebilmesi için yaşadıkları suyun da belirli bir ısıda bulunması gerekebilir.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları bakımı kolay zannedilen ancak oldukça emek isteyen bir iş olarak hayvanseverlerin karşısında bulunur. Öte yandan kırmızı yanaklı su kaplumbağaları, küçük fanuslarda ya da plastik kaplarda beslenirse çok kısa bir sürede hayatını kaybeder.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası, diğer su kaplumbağaları ile benzer özellikler taşır. Tıpkı onlar gibi beslenir. Bu açıdan hepçil olarak nitelendirilebilir. Beslenmesi için kaliteli ve zengin karışımlardan imal edilmiş hazır yemler tercih edilebilir.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının en belirgin özelliklerinden biri de sıcaklığa ve neme karşı oldukça hassas olmalarıdır. Bu nedenle bu hayvanların yaşadığı alanda sık sık ısı kontrolü yapılması gerekebilir. Yetersiz ortamlarda yaşam alanlarını çok çabuk kirleten hayvanlardır. Eğer çok sık su değişimi yapmak istenmiyorsa su miktarı çok olmalı ve kesinlikle bir su filtresi kullanılmalıdır.

Tüm bunlara rağmen kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının satışı Türkiye’de yasaktır. Ancak yurtdışında yaşıyorsanız bu hayvanları beslemenizin önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Kırmızı yanaklı su kaplumbağasını beslerken en çok dikkat edeceğiniz husus, bu hayvanların yaşam alanlarının çevresinin temizliği olmalıdır. Yaşadığı bölgenin ısısı da önemli kırmızı yanaklı su kaplumbağasının sağlığı için önemli bir faktördür.

Yorum Yap