1. Ana Sayfa
  2. Köpek

Köpekler Neden Kusar? Köpeklerde Kusma Nedenleri Nelerdir?

Köpekler Neden Kusar? Köpeklerde Kusma Nedenleri Nelerdir?
+ - 0

Köpeklerde kusma nedenleri arasında pek çok sebep gösterilebilir. Kusma sadece insana değil her canlının yaşayabileceği bir olaydır. Dolayısıyla köpekler de kimi zaman kusabilirler. Burada köpek kustu diye tehlikeli bir şey var mıdır diye düşünmemek gerekir. Çünkü tıpkı insanlar gibi köpekler de kusabilir ve böylelikle midelerini rahatlatabilirler. Çok nadir olarak kusmaya bağlı sağlık sorunları görülür.

Dolayısıyla dikkat edilmesi gereken husus, köpeğe yardım etmek için nelerin yapılması gerektiğini bilmektir. Genel olarak kusma, midedeki ve üst bağırsaktaki gıdaların ağız yoluyla atılmasına denir. Kusmaya bağlı olarak kilo kaybı ve çeşitli rahatsızlıklar da görülebilir. Fakat her kusma bu sonuçları beraberinde getirecek diye bir kural da yoktur. O yüzden kusmanın neye bağlı olduğunu ve kustuktan sonra neler yapılması gerektiğini bilmek gereklidir. Dolayısıyla köpeklerde kusma nedenleri nelerdir sorusuna cevap olarak tek bir neden sıralanamaz.

Köpeklerde Kusma Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde kusma nedenleri kapsamında midedeki sindirilmiş gıdaların ağız yoluyla atılmasıyla oluşur. Gıdanın sindirilmiş olması da kusmuğun oldukça ekşi bir kokuya sahip olduğu anlamına gelir ve rengi ise çoğunlukla sarıdır. Köpekler yemek yedikten hemen sonra ya da belli bir müddet sonra kusabilir. Bunun nedeni fazla yemeye bağlı olarak da gösterilebilir. Köpeğim kusacak gibi öğürüyor diyorsanız muhtemelen bu kusmasına alamettir. Köpekler kusmadan önce birtakım davranışlar sergileyebilirler. Örneğin, köpeğiniz çok sık şekilde dudağını yalıyorsa, salya akıtıyorsa, sık sık yutkunuyorsa kusmak için hazırlanıyor demektir.

Kusan Köpeğe Ne iyi Gelir?

Kusan köpeğe ne iyi gelir? Köpeklerde kusmanın çeşitli nedenleri olabilir. Dolayısıyla tek bir nedene bağlı olarak sorunun tespit edilmesi güçtür. Kusmanın nedenlerinden bazıları mevcut yapılan diyetin ani bir şekilde bozulması, atık gıdalarla beslenme, alerji olunan bir besin tüketme, oldukça hızlı ve fazla yemek olabilir. Bunların yanında bakteriyel olarak enfeksiyon kapsamına bağlı da kusmalar yaşanır. Köpeklerde kusmaya neyin iyi geldiği konusunda öncelikle kusmaya neden olan sebebin bilinmesi önemlidir. Eğer köpek küçük cisimler yutmuş ve onu kusmuş ise köpeğin yaşam alanından bu tarz cisimleri kaldırmak gerekir. Ya da beslenme programında bir değişiklik yapıldıysa buna bağlı olarak da kusar ve birkaç gün içerisinde programa alışarak kusmayı bırakır. Köpeklerde kusmaya ne iyi gelir sorusunun cevabı ise kusmaya neden olan etkenin bulunmasıdır.

Bu tarz durumların dışında bakteriyel enfeksiyon kapabilme ihtimali de olduğu için gün içerisinde sık sık kusmanın tekrarlanması halinde muhakkak veteriner hekime gösterilmelidir. Veteriner hekimin vereceği ilaçlar ve yapacağı programa muhakkak uyulmalıdır. Köpeğin kusmasının ardından mümkünse midedeki tüm sıvı ve katı gıdanın çıkarılması önemlidir. Kustuktan hemen sonra kesinlikle bir şey verilmeyip birkaç saat beklenilmelidir. Ardından köpeğe bir miktar su vererek yaklaşık 6 saat sonra da katı gıda verilmesi gerekir. Kusmanın üzerinden bu bahsedilen zaman geçtikten sonra balık, makarna veya tavuk gibi hafif ve az pişmiş gıdalardan küçük parçalar halinde verilmelidir. Bu sayede köpeğin midesi rahatlamış olur. Kusan köpek ne yemeli sorusu için de bu tarz az pişmiş hafif besin değeri olan gıdalar verilmesi gerekir.

Köpeklerde Kusma Olursa Ne Yapılmalı?

Köpek mide bulantısına ne iyi gelir? Köpeğin mide bulantısına çözüm bulabilmek için neden midesinin bulandığını anlamak gerekir. Köpeklerde kusma nedenleri birçok etkenden kaynaklanabilir. Bunun pek çok sebebi olabilir. Köpeğin midesine dokunan bir besini yemesi durumunda böyle bir sorun oluşabilir. Dolayısıyla köpeğin alerjisi olan gıdaları ve eşyaları bilmek önemlidir. Midesi bulunan köpeğe mama vermek bırakılarak az miktarlarda verilmesi gerekir. Verilecek mamanın mide bulantısını arttırması olası bir durumdur. Beslenme ve bakımı düzenli şekilde yapılmalıdır. Düzenli aralıklarla veterinere götürülerek kontrollerinin yapılması sağlanmalıdır. Köpeğin mide bulantısını götürmek için az miktarlarda ve belirli aralıklarla sıvı takviyesi yapılmalıdır. Eğer bu durumlar yapıldığı halde mide bulantısı devam ediyor ya da artıyorsa muhakkak veteriner hekim aranarak durum anlatılmalıdır.

Köpeklerde ishal ve kusmaya ne iyi gelir? İshal ve kusmanın önüne geçmek için düzenli aralıklarla sağlık kontrolleri yapılmalı ve bu duruma neden olan unsurlar köpeğin yaşam alanından uzak tutulmalıdır. Alerji olduğu besinler verilmemeli, bakımı ihmal edilmemeli, düzenli yeme programı oluşturularak program sıklıkla değiştirilmemelidir. Bunların yapılması halinde köpekteki ishal ve kusma önlenmiş olur. Köpeklerdeki kanlı veya ishal halinde olan kusmanın dışında zaman zaman kusulması tehlikeli bir durum değildir. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken konu, her ne sebeple kusulursa kusulsun hiç vakit kaybetmeden veteriner hekim ile görüşülerek durumun anlatılmasıdır.

Köpek Kustuktan Sonra Ne Yapılmalı?

Köpek kustuktan sonra ne yapılmalı? Köpeğin midesini rahatlatmak için mi yoksa huzursuz olduğu için mi kustuğu bilinmelidir. Neden kustuğunun tespit edilmesi gereklidir. Bunun için gün içerisinde ya da kusmadan önceki saatlerde neler yiyip içtiğine bakılmalıdır. Köpek kustuktan sonra ciddi oranda su kaybı yaşar. Yaşanan su kaybını önlemek için belirli aralıklarla küçük miktarlarda su verilmesi önemlidir. Kustuktan sonra köpeğin solumasında kesiklik varsa ve cildi kurumaya başlamışsa bunun nedeni susuz kaldığı içindir. Kusan köpek kendisini huzursuz hissedecektir. Savunmasız kaldığı için de daima etrafını dikkatle süzecektir. Böyle bir durumda köpeğin güven olduğunu, sevildiğini ve evinde olduğunu hissettirmek için rahat bir ortam sunarak yavaş yavaş sevilmesi önemlidir.

Köpeğim safra kusuyor sorununun temel sebebi köpeğin kustuğu sarı maddenin safra olmasından kaynaklanmasıdır. Safra sıvısını karaciğer üretir ve alınan gıdaların sindirilmesini kolaylaştırmak için safrada tutulur. Sindirim esnasında ince bağırsağın bu işlemi bitirmesi için bir miktar safra salgılanır. İnce bağırsakta salgılanan bu sıvı mideye kaçtığında ise köpek bu safrayı kusar. Bunun nedeni ise ya köpeğin fazla yemesinden dolayıdır ya da çimen yemesinden kaynaklanır. Köpeğin safra kusmaması için bu noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bunun yanında yavru köpekler de bu tarz durumlardan dolayı kusabilirler. Köpeklerde kusma nedenleri nelerdir? sorusunun bir başka cevabı da fazla yemekten ya da alması gereken besinleri alamadığından kaynaklanır.

Köpekler Neden Sarı Su Kusar?

Köpekler neden sarı su kusar? Köpekler midelerindeki sindirilmiş gıdaları dışarı atarlar. Gıdanın sindirilmiş olması çıkan sıvının sarı renkte olmasına neden olur. Dolayısıyla köpeğin sarı su kusması endişe edilecek bir durum değildir. Köpekler de tıpkı insanlar gibi kusma eğilimi içerisindedir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak köpekler de kusabilirler. Kusmak köpeğin yemek borusunu tahriş ederek huzursuzlanmasına sebep olur. Bu yüzden kusan köpeğin kendisini güvenli bir yerde hissetmesi oldukça önemlidir. Bunun için de köpeği sakinleştirmek amacıyla alçak ses tonuyla konuşmak, ani hareketlerde bulunmamak, sevildiğini anlaması için yavaşça başını ve midesini okşamak oldukça iyi gelecektir. Bunun yanında köpeklerin köpük kusması da bazen gerçekleşebilir. Bu da endişe edilecek bir durum değildir. Köpekler neden köpük kusar sorusunun cevabı ise sindirilmiş gıdaların bazen köpüklü bir şekilde çıkması olarak değerlendirilir.

Köpeklerin kustuktan sonra tekrar düzenli şekilde yeme yemeleri için aradan 10 saatin geçmiş olması gerekir. Bu 10 saatlik ara içerisinde ise küçük öğünler ve parçalar verilmelidir. Aksi durumda tekrar köpeğin yemek yemesi için zorlama yapılırsa daha kötü bir şekilde kusmasına neden olur. Kusup rahatladığını sanan köpek hemen yemek yemeyi isterse de buna izin verilmemelidir.

Yorum Yap