İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Köpek

Barf Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır? Köpeklerde Barf Diyeti

Barf Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır? Köpeklerde Barf Diyeti
+ - 0

Barf diyeti nedir? Kedi ya da köpek gibi evcil hayvan sahiplenen kişiler BARF diyet hakkında farklı içeriklere ve bilgilere sahiptir. Özellikle evcil hayvanlar için sağlıklı ve düzenli beslenmenin önemli olduğunun anlaşılmasıyla beraber BARF diyeti de gündeme gelmeye başlamıştır. Kimilerine göre olumlu kimilerine göre de olumsuz sayılan bu diyet aslında son zamanlarda çıkan ve yeni sayılan bir diyet çeşididir. Bir kısım veteriner hekimler çiğ beslenmenin evcil hayvanlar için gerekli olduğunu savunurken bazıları ise tam tersi bir durumu savunarak kuru mamaların daha faydalı olduğunu söyler. Dolayısıyla uzmanlar tarafından görüş birliği olmayan konulardan birisidir.

BARF’ın açılımı “Biologically Appropriate Raw Food”dur. Yani Türkçesi biyolojik yapıya uygun olan çiğ beslenmesi şeklindedir. Sadece et için değil sebzeler için de geçerli bir durumdur. BARF diyeti genel olarak kedi ve köpeklerin beslenme programlarına çiğ etler, pişmemiş sebze ve meyveler, zorlanmadan yenilebilecek kemik ve iç organları dahil eden bir modeldir. Her ne kadar tartışmalı bir konu olsa da buradaki amaç, kedi ve köpeklerin tıpkı evcilleşme sürecinde oldukları gibi doğal bir şekilde beslenmesini sağlamaktır. Bunun için de BARF menüsü hazırlanarak kedilerin ve köpeklerin doğal olarak beslenmesi temel alınır. Bu diyet modelini ilk olarak 1993 yılında Avustralya kökenli veteriner lan Billinghurst ortaya atmıştır. O günden bugüne de daima gündemde olarak popülaritesini arttıran bir diyet şekli olmuştur. BARF mama nedir sorusuna da bu şekilde cevap verilebilir.

BARF Nasıl verilir?

BARF nasıl verilir? BARF diyeti kedi ve köpeklerde değişkenlik gösterir. Örneğin köpekler için yapılacak olan mamada kemikli etlerin %50, kas etlerin %20, iç organların %10 ve %30’da yumurta, sebze ve meyveye denk gelecek şekilde hazırlanması tavsiye edilir. BARF köpek maması hazırlanırken bunların yanında tavuk, hindi, balık, koyun veya keçi, sakatat, havuç, ıspanak, brokoli, balık yağı, zeytinyağı, elma, şeftali, muz gibi besin değeri yüksek malzemeler de kullanılabilir. Eğer ki av köpekleri için bir diyet hazırlanmak isteniliyorsa bu durum %80 kas etleri, %10 iç organları ve %10’da kolay sindirilecek kemikler olacak şekilde ayarlanmalıdır. Köpeklerin yapısına, özelliğine ve karakterine göre bu öğünlerin oranları da değişkenlik gösterebilir.

Kediler için hazırlanacak BARF maması için eğer kedi yetişkinse ağırlığının maksimum %5’i olacak şekilde ayarlanması önemlidir. Bunun yanında konulacak öğün oranlarının ise kedinin yaş, hareket, enerji ve kilosuna bağlı olarak değiştirilmesi mümkündür. Dolayısıyla BARF ne kadar verilmesi sorusu kedi veya köpeklerin bu özelliklerine uygun olacak şekilde verilmelidir. Kediler için yapılacak olan mamada tavuk, hindi veya kaz eti, yürek, karaciğer, dalak, balık eti, balık yağı, B ve E vitamini gibi öğünler ve takviyeler seçilmelidir. Hem köpekler hem de kediler için uygulanacak BARF diyetinde kesin oranlar söylemek mümkün değildir. Bu tamamen evcil hayvanın özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Dolayısıyla bu noktada evcil hayvanın özelliklerinin oldukça iyi bilinmesi ve eğer alerjisi olan öğünler varsa onların konulmaması önemlidir.

BARF Diyeti Nasıl Uygulanır?

BARF diyeti nasıl uygulanır? BARF diyeti kedi ve köpeklere göre hazırlanma aşaması değişkenlik gösteren bir modeldir. Burada kullanılacak olan öğünlerin muhakkak yıkanarak temizlenmesi gerekir. Ayrıca kullanılacak malzemelerin kesinlikle taze olması gerekir. Aksi halde taze olmayan ürünler kullanıldığında kedi veya köpeğin sindirim sistemine zarar vermesi mümkündür. BARF diyetinde hem kediler hem de köpekler için genellikle balık, tavuk, hindi, koyun etleri, sakatat, balık yağı, tohum yağı ve zeytinyağı, sindirilebilir kemik, yumurta, brokoli, havuç, yumurta kabuğu gibi besinler tercih edilir. Burada önemli olan kullanılacak besinlerin kedi ve köpekler için zararlı ürünler olmamasıdır. Bu yüzden hazırlanan listenin dikkatli bir şekilde gözden geçirilmesi şarttır. Aksi halde gıda zehirlenmesi yaşanabilir.

Haftalık ya da aylık olarak BARF diyeti hazırlama önerilir. Bunun için de kedi veya köpeğin haftalık veya aylık tüketimi göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle yetişkin kedi ve köpekler için balık yağı, E vitamini, C vitamini ve B vitamini muhakkak koyulmalıdır. Genel anlamda BARF diyetini savunan ya da uygulayan kişilerin çıkış noktası; bu tarz bir model ile beslenen kedi veya köpeklerin sağlıklı yapıya, cilde, tüylere, dişlere ve yüksek bir enerjiye sahip olduklarını savunmalarıdır. Beslenme her canlı için önemli olduğundan tüketilen besinlerin mevsimsel ve taze olması da vücut sağlığının korunması için şarttır. Yapılan bilimsel araştırmalar da BARF diyetinin evcil hayvanlarda sağladığı bu özellikleri ortaya çıkarmaktadır.

BARF Diyeti nasıl olmalı?

BARF beslenme nasıl olmalı? BARF diyeti hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlardan birisi her ne kadar köpeklerin doğasına uyumlu olsa da kullanılacak ette görülebilecek çeşitli bakteriler veya mikroorganizmalardır. Kullanılacak olan etin güvenilir bir yerden temin edilmesi ve hijyenik ve soğuk bir ortamda muhafaza edilmesi, dondurucudaki etin menüye katılmadan önce oda sıcaklığında olması, kullanılacak sebze ve meyvelerin mevsimsel olarak taze olması, kediler için kuru mamanın bir anda kesilmesi değil de BARF diyetine geçişin belirli bir aralığa yayılmasını sağlamak, besinlerin muhakkak yıkanarak temizlenmesinin sağlanması gibi konulara dikkat edilmesi gerekir. Bu hususlara dikkat edilmemesi BARF diyeti zararları olarak karşınıza çıkar. Hatta hazırlanacak olan öğünün veteriner hekime de sunulup fikrinin alınması daha sağlıklı olacaktır.

BARF diyeti için ortak bir beslenme şekli olmasa da genellikle %50 çiğ et, %25 kemikli et, %10 iç organlar, %15’de mevsime uygun olan sebze ve meyvelerin verilmesi önerilir. Bu oranlar kedilerin ya da köpeklerin yaşına, enerjisine, kilosuna, karakterine, yapısına ve özelliğine göre değişkenlik gösterebilir. Dolayısıyla doyurucu ve sağlıklı bir mama hazırlamak için evcil hayvanın özelliklerinin oldukça iyi bilinmesi şarttır. Kediler için hazırlanacak diyet de ise kullanılacak öğünlerin kedilerin ağırlıklarının %5’ini geçmemesi önerilir. Kedi ve köpekler için uygun gıdaların tercih edilerek hazırlandığı diyet için BARF ne kadar verilmesi sorusuna böylelikle evcil hayvanın özelliklerine uygun olacak şekilde verilmesi tavsiye edilir.

Köpeklere Ne Kadar BARF verilmeli?

Köpeklere ne kadar BARF verilmeli? Köpeklere BARF verilirken en büyük tehlikelerden birisi de çiğ etin içerisindeki parazit, bakteri veya mikroorganizmalardır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için etin alındığı kaynağın güvenilir olması oldukça önemlidir. İlaveten diyet hazırlamak için kullanılacak etin -20 derecede en az 2 gün dondurulması gerekir. Çiğ besinlerin kemikleri güçlendirerek bağışıklık kazandırmasından dolayı özellikle köpekler için BARF diyeti tercih edilen bir modeldir. Köpekler için hazırlanacak diyette %50 kemikli et, %20 kaslı et, %10 iç organlar ve %30’da mevsime uygun olarak sebze ve meyvelerin kullanılması önerilir.

BARF diyet yapıp yapmamakta kararsız kalanlar internet üzerinden araştırma yaparak ve veteriner hekimle görüşerek fikir sahibi olabilirler. Bunun için BARF mama yorum etiketi ile açılan blog veya sözlük sayfalarının kontrol edilmesi mümkündür. Genellikle bu diyeti uygulayan kişiler BARF hakkında olumlu görüşler belirtirler. Bu da diyetin istenilen sonuçlar verdiğini göstermesi açısından önemli bir durumdur.

Yorum Yap