İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Köpek

Köpeklerde Ağız Kokusu Neden Olur?

Köpeklerde Ağız Kokusu Neden Olur?
+ - 0

Köpeklerde ağız kokusu olması onların bakımını üstlenen kişilerde tedirginliğe sebep olabilir. Oysa ki bu durum normaldir. İnsanlarda olabileceği gibi hayvanlarda da meydana gelebilen köpeklerde ağız kokusu problemi, sevimli ve sadık dostlarımız olan köpeklerde de meydana gelebilir. Köpeklerde oluşan ağız kokusunun birçok sebebe dayalı olabileceği ön görülse de, başlıca nedenleri arasında; şeker hastalığı (diyabet), diş ve diş etlerinde meydana gelen iltihaplanmalar veya zedelenmeler, yanak iltihabı ve sevim köpek dostlarımızın ağızlarında akut olarak gerçekleşen yaralanmalar göze çarpmaktadır.

İç organlarda veya bağırsaklarında meydana gelebilecek olan parazitlenmelerin de köpeklerde ağız kokusu oluşturabileceği kanıtlanmıştır. Köpeklerde ağız kokusu sebeplerinin daha doğru anlaşılabilmesi ve teşhislerinin doğru konulabilmesi adına muhakkak uzman bir veteriner kontrolünde incelenmesi gerekmektedir. Kronik veya akut olarak meydana gelen başka bir problemden kaynaklı ise erken tanı ile sağlıklarına daha kızlı kavuşabilirler. Bu yazımızda; köpeklerde ağız kokusunun tıbbi tedavileri, doğal tedavileri ve alınabilecek önlemleri üzerine konuşacağız. Gelin hep birlikte bunu madde madde inceleyelim.

Köpeklerde Ağız Kokusu Neden Olur?

Köpeklerde ağız kokusu problemi birçok köpek dostumuzda meydana gelmektedir. Köpeklerde meydana gelen ağız kokuları ırklarından veya cinslerinden kaynaklı olarak ortaya çıkmamak ile birlikte sebepleri, tanı süreci ve tedavi sürecinde de önemli unsurlar arasında yer almaz. Köpeklerde meydana gelen ağız kokusu probleminin tıp literatüründe ki ismi halitozdur. Köpeklerde ağız kokusuna yol açabilecek problemlerden olan diyabet ve diş iltihaplanmaları sevimli dostumuza kalıtsal olarak veya düzensiz ve sağlıksız beslenmelerden dolayı meydana gelebilir.

  • Düzensiz beslenildiği zaman ağızda meydana gelen bakterilenmeler yeterli hijyenik ortam olmadığı durumlarda çoğalmaya başlar.
  • Bakterilerin çoğalması diş çürüklerine ve diş etlerinin iltihaplanmalarına yol açar.
  • Bunun dışında; tartar, diş taşı veya diş plağı da köpekler ağız kokusuna sebep olabilir.
  • Köpeklerde iç parazitlerin ağız kokusunu yaygın olarak ortaya çıkarttığı da bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  • Köpeklerde ağız kokusuna yol açan diğer sebeplerden bir tanesi de midede meydana gelen rahatsızlıklardır.

Bu sebebin önüne geçebilmek adına köpek dostlarımızı daha bakımlı ve sağlıklı beslemek gerekir. İleri yaşlarda ise bakım programlarını bir uzman veteriner eşliğin oluşturmak hem köpek dostlarımız ve bizim daha sağlıklı ilişkide bulunabilmemiz hem de köpeklerde meydana gelen ağız kokusu için daha verimli olacaktır. Köpeklerde ağız kokusunun sebeplerine aşina olduğumuza göre gelin şimdi de bunun çözüm yollarına geçelim.

Köpeklerde Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Köpeklerde ağız kokusuna karşı alınacak önlemler ağız kokusunun nedenlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Köpeklerin ağız kokusu için gerçekleştirilecek olan yanlış tanı ve buna bağlı yanlış tedavi metotları sevimli dostlarımıza olumsuz etkiler bırakabileceği gibi bizlere de olumsuz etkiler bırakabilecektir.

Sevimli dostumuzun bütün dişleri sağlıklı şekilde çıkmış ve herhangi bir sağlık problemi yoksa ağız kokusunun sebebi dişlerde oluşan bakterilerdir. Köpek dostlarımızın diş etlerin kanama veya diş renginin beyazdan sarıya doğru değişimi söz konusuysa, ağız kokusunun neden olan şey dostunuzun diş sağlığı için olan bakımlarını aksatmanızdır. Düzenli ve sağlıklı şekilde gerçekleştireceğiniz bakımlar, köpeklerde meydana ağız kokusunun diş

Sağlığına bağlı olan sebebini ortadan kaldırabilir. Köpeklerde ki ağız kokusunun dişlere bağlı olan sebepleri önlem alınmaz ise köpek dostunuzun sadece ağız kokusu problemi olmayacak, bunun yanında da diş dökme sorunu baş gösterebilecektir. Bütün bunlara ek olarak; köpeğinizi n mamasını daha sağlıklı ve doğru seçmeniz, bol içmesini sağlamanız da köpeğinizde meydana gelen bakteri sebepli ağız kokusunun dişlerdeki bakterilerin temizlenmesi ile çözüme kavuşacaktır. Bütün bunlara ek olarak veterinerinizin Köpek ağız kokusu için vereceği tıbbi ilaçlar veya spreyler düzenli ve uygun koşullarda kullanmanız da gerekmektedir. Köpeklerde ağız kokusunun çözümü hakkında yöntemlere başlamışken, şimdi de doğal yollardan elde edilen çözüm metotlarına geçelim.

Köpeklerde Ağız Kokusuna Doğal Çözüm

Sevimli dostlarımız köpeklerin ağız kokuları için birçok doğal çözüm metodu bulunmakta. Köpeklerde meydana gelen ağız kokularının sebebine dayalı doğal çözümler ne kadar doğal da olsalar, düzenli, steril ve uzman veteriner hekim kontrolünde uygulanmalıdır. Aksi takdirde, ne kadar doğal yollardan çözüm arıyor da olsak, sevimli dostlarımızın ağız kokularına çözüm üretmek yerine ona ve kendimize zarar verebilme ihtimalimiz de söz konusu. Gelin bunlara maddeler halinde göz atalım.

1) Diş temizliği;

Köpeklerde ağız kokusunun en doğal çözüm yollarından biri de diş temizliğidir. Günlük olarak gerçekleştireceğiniz bu doğal çözüm, köpeklerde oluşan ağız kokusuna ve diş problemlerine çözüm olmak ile birlikte onun dişlerini daha sağlıklı ve daha hijyenik hale getirmiş olacaksınız. Bu vesile ile hem sevimli köpek dostunuz hem de siz riski minimuma indirmiş olacaksınız. Hem istenmeyen ağız kokularından kurtulacak hem de sağlığınızı korumuş olacaksınız.

2) Maydanoz ile çözüm;

Maydanoz ile Köpeklerde ağız kokusu oluşturan etkenleri ortadan kaldırabilirsiniz. Maydanozda bulunan krolofil maddesi köpeğiniz daha ferah ve temiz bir hava almasına da fayda sağlayacaktır. Maydanoz yapraklarını küçük şekillerde doğrayarak köpeğiniz sevdiği yemeklere ilave edebilirsiniz. Köpek dostunuzun alışkanlığına dayalı olarak maydanoz yapraklarını temiz bir şekilde vererek çiğnemesini de sağlayabilirsiniz. Bu şekilde köpeğinizde ortaya çıkan istenmeyen koku, maydanoz sayesinde daha taze ve daha istenilebilir bir koku haline dönüşecektir.

Köpeklerde ağız kokusuna karşın bir diğer maydanoz yöntemi de spreydir. Maydanozu sprey veya gargara haline getirerek maydanoz yemeyi tercih etmeyen köpeklerde kullanabilirsiniz.

0,5 Litre (500 ML) kaynar suya 1 avuç maydanoz yaprağını ekleyerek 10- 15 dakika bekletin. Daha sonra süzerek ılımaya bırakın. Ilıyan maydanoz suyu köpeğinize içirin. Köpeğiniz bunun tadını beğenmediyse, hazırlamış olduğunuz kürü bir sprey kutusuna doldurarak köpeğinizin ağzına sıkabilirsin. Bu şekilde köpeklerde meydana gelen ağız kokuna karşın elinizde güçlü bir silah bulunacaktır.

3 Köpeklerde ağız kokusu için Hindistan Cevizi Yağı;

Köpeklerde meydana gelen ağız kokusu için bir diğer doğal yöntem ise Hindistan Cevizi Yağıdır. Bir çay kaşığı yağı köpeğinizin mamasına ekleyerek istenmeyen ağız kokusundan doğal şekilde kurtulabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı ile köpeklerde ağız kokusunu giderirken diş temizlikleri için de aktif olarak kullanabilirsiniz.

4 Köpeklerde ağız kokusu için Yoğurt;

Araştırmacılara göre, günde en az iki kez yoğurt yemek, hidrojen sülfürü azaltmaya ve köpeğinizdeki istenmeyen ağız kokusundan kurtulmanızı sağlayacaktır. Yoğurttaki zengin kalsiyum miktarı ağız sağlığına fayda sağlar.

5 Köpeklerde ağız kokusu için Limon;

Limon, sevimli dostunuzun ağzında bulunan istenmeyen bakterilerin üremesini engelleyerek köpeklerdeki ağız kokusunu gidermek için kullanılan doğal bir yöntem olarak bilinmektedir. Köpeğinizin içme suyuna limon suyu ekleyerek etkileri görmeye başlayabilirsiniz.

Köpekler İçin Damla ve Sprey

Köpeklerde ağız kokusu için geliştirilen formüllerden biri de BİODENT HEXIDINE damlasıdır. BİODENT HEXIDINE damlasını sevimli dostunuzun içme suyuna ilave ederek 2 -4 gün içerisinde etkileri görmeye başlayabilirsiniz.

Sprey olarak ta kullanılan Klorheksidin Glukonat köpeklerde oluşan ağız kokusunun gidermek için kullanılan aktif bir damladır. Bu damla sayesinde Köpeğinizin ağız kokusundan kurtulurken, dişlerinde oluşan plakların ve tartarların ortadan kaybolmasını sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap