Karıncalar, koloni halinde yaşadıklarından dolayı yalnızlığa hayatlarında yer yoktur. Karınca kolonileri sürekli çalışma halindedir. Bu nedenle insanların aklına ilk gelen karıncalar uyur mu sorusudur. Karıncaların hiç uyumadıkları algısı çalışkanlıklarının getirdiği düşünceden ibarettir. Oysa karıncaların da yaşam döngülerinde farklı türlerde uyuma metotları vardır. Yaşamı 10 yıldan fazla süren bir canlı organizma, tüm bu süreyi uykusuz geçirebilir mi dersiniz? Peki ya karıncalar kaç saat uyur? Yapılan araştırmaların birinde kraliçe karıncanın bulunduğu alana yerleştirilen kamera, günde 100 defaya kadar uykuya daldığı gerçeğini gözler önüne serdi. Bunun da günde yaklaşık 8-9 saate karşılık geldiği vurgulandı.
Başlıklar
Karıncalar Nasıl Uyur
Her canlının uyumaya ihtiyacı olur. Yapılan bilimsel açıklamalar karıncaların da bir uyku düzenleri olduğunu ortaya koymuştur. Peki, karıncalar nasıl uyur? Karıncaların hayatı diğer hayvanlara göre farklılıklar gösterir. Onların yoğun çalışma tempolarından ötürü dinlenme molaları vardır. Kolonide yorgun karıncalara dinlenmesi ve uyuması için öncelik verilir. Uykusunu tamamlayan ve dinlenen karıncalar da yorgun karıncalarla nöbet değişir. Çalışma konusunda olduğu gibi uyku konusunda da karıncalar vefa özellikleri ile kendilerine hayran bırakmayı başaran canlılardır.
Karıncalar Ne Kadar Uyur
Karıncaların hedeflerinde ve yönlerinde pusulaları evleridir. Hayatta kalmak için durmadan çalışmayı kendilerine vazife edinmişlerdir. Bu nedenle dinlenme ve uyku zamanları değişim esasına dayanır. Çalışma potansiyelleri yüksek olan karıncaların ne zaman dinleneceklerini ve uyuyacaklarını kestirebilmek zordur. Karıncaların uyudukları yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur fakat karıncalar ne kadar uyur sorusunun yanıtı da en az karıncaların uyuyup uyumadıkları kadar merak konusudur.
Karıncaların uyku süreleri sahip oldukları sosyal rütbeye bağlı olarak değişmektedir. Kraliçe karıncalar her gün 90 kez 6 dakikadan fazla uyuyabilir. Bu ortalama 9 saatten fazladır. İşçi karıncalar ise kraliçelerin yarısı kadar uyku uyuyabilirler. Ancak işçi karıncaların gün içerisinde dinlenme molaları fazladır. Bu dinlenme molalarında yüzlerce kez (ortalama 250 kez) şekerleme yapabilirler. Şekerlemeler bir dakikadan biraz fazladır. Bu karıncalar için günde 4 saat 48 dakikalık uykuya eşittir. Bu araştırma sonuçları kraliçe karıncanın 10 yıl (hatta daha fazla), işçi karıncanın ise sadece birkaç ay yaşamasında uykunun önemini ortaya koymuştur.
Karıncaların Uyuduğunu Nasıl Anlarız
Karıncalar yuvaları varsa uyumak ve dinlenmek için yuvalarına çekilirler. Daha çok geceleri ortaya çıkan karıncalar gündüz saatlerinde yuvalarında fazla dururlar. Bu onların uyumaya çekildiklerinin işaretidir. Yuvası olmayan karıncalar ise güvenli olduğunu düşündükleri yerlerde dinlenmeyi tercih ederler. Bu bir ağaç oyuğu da olabilir, taş deliği de. Uygun gölgesi bulunan her delik karıncalar için dinlenme istasyonudur. Karıncaların göz kapakları yoktur. Bu nedenle uyuyup uyumadıklarını gözlerinden anlamak mümkün değildir. O halde karıncaların uyuduğunu nasıl anlarız? Karıncaların uyuyup uyumadığını anlamanın yolu hareket sistemlerini incelemektir. Hareket düzenlerinde yavaşlama görülüyorsa, yürümede de güçleri azaldıysa artık uyumak için uygun yer aradıklarının sinyallerini verdikleri anlaşılabilir.
Karıncalar Kış Uykusuna Yatar mı?
Evde karınca besleme düşüncesine sahip olanlardansanız bu bölüm sizi yakından ilgilendirebilir. Karıncalar kış uykusuna yatar mı dersiniz? Yapılan araştırmalar sonucu uzmanlar, karıncaların kış sezonu olan bir bölgeden temin edilmesi halinde kış uykusuna yatırılması gerektiği görüşündeler. Karıncaların ortamını kışın sıcak tutmaya çalışsanız bile, onlar yine de kış uykusuna yatacaklardır. Çünkü kış uykuları karıncaların biyolojik bir döngüsüdür. Araştırmacılar karıncaların kış uykusuna yatması konusunda iki görüşe ayrılırlar. Çoğu uzmanlar kış sezonundan gelen karıncaların bir ay veya daha fazla kış uykusuna yatırılması gerektiğini savunur. Aksi takdirde kraliçelerin ömürlerini kısalttıklarını öne sürer. Bu görüşe göre sıcaklıkların azalmaya başladığı Kasım ya da Aralık ayından Mart sonuna kadar olan zamanda karıncaları bir süre kış uykusunda tutabilirsiniz. Bu süre içerisinde karıncaları ısıtma sisteminin olmadığı soğuk bir ortama koymanız önerilir. Kış uykusu boyunca karıncaların yiyecek ihtiyacı olmaz ancak suya ihtiyaçları devam eder. Bu nedenle karıncaların bulunduğu teraryumun nemli olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bu görüş bizlere gösteriyor ki karıncaların kış uykusu süreleri yaşadıkları iklime göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin kutup türü karıncalar, 7-9 ay boyunca kış uykusuna yatabilir. Türkiye’de yaşayan karıncalar ise her yıl kış uykusuna yatmayabilir. Karşıt görüşteki uzmanlar ise kış uykusunun önemsiz olduğunu savunur.