İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Kedi

Kedi Aşı Takvimi Kaç Aylıkken Başlar?

Kedi Aşı Takvimi Kaç Aylıkken Başlar?
kedi asi takvimi 1
+ - 0

Kedi aşı takvimi evlerinde kedi besleyenler için oldukça önemli bir konudur. Birçok insan kedilere karşı büyük sempati besler. Bu sempatinin birçok nedeni vardır. Ancak bu nedenler bu yazının konusu değil. Ülkemizde son yıllarda evcil hayvan sahiplenme oranlarında artış yaşanıyor. Sevimli dostlarımızın güvende olması açısından bu durum sevindirici elbette. Evcil hayvan sahiplenmelerde kediler de üst sıralarda yer alıyor. Elbette bu sahiplenmelerden sonra da kedilerin sağlıklarının korunması açısından kedi aşı takvimi büyük önem taşıyor.

Her ne kadar sahiplenme sayılarında artış yaşansa da birçok insan evcil hayvan sahiplenmenin gerektirdiği sorumlulukları tam olarak yerine getirmekte sıkıntı yaşayabiliyor.

Bu yazımızda kedi aşı takvimi başta olmak üzere kedi sahiplenen hayvan severlerin ne gibi sorumluluklar alması gerektiğine ilişkin yanıtlar arayacağız.

Evimize aldığımız küçük dostlarımız açısından en önemli unsurlardan birisi onlara yapılacak olan aşılardır. Bu aşılarla ilgili programlara uzman veterinerler, barınaklar ya da yerel yönetimlerin ilgili birimleri vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.

Kedi aşı takvimi kapsamında kedinizin aşılarını karşılamakta maddi olarak sıkıntı çekiyorsanız mutlaka sosyal medyada evcil hayvan dayanışma platformlarını ve forumları ziyaret etmeyi ve buralarda minik dostlarımız için dayanışmayı büyütmeyi ihmal etmeyin.

Kedi aşılama programı

Öncelikle “Kedi aşılama programı nedir?” sorusuyla başlayalım.  Söz konusu program bir kedinin ilk aşısından son aşısına kadar kayıt altına alınmasına ve bu aşıların zaman aralığına ilişkin bize bilgi sunar. Yavru kedilerde ve yetişkin kedilerde aşılama programı birtakım farklılıklar gösterebilir. Ancak bu konuya makalemizin ilerisinde yer vereceğiz.

“Kedileri neden aşılıyoruz” diye soru sorarak başlamak kulağa mantıklı geliyor. Bunun yanıtı kedilerin bağışıklık sisteminde saklı. Özellikle yeni doğan kedilerin bağışıklık sistemi kedileri hastalıklardan koruma konusunda yetersiz kalıyor.

Anne sütünün yavru kediler üzerinden koruyucu olduğu sürenin de yetersiz olması devreye aşılama programını sokuyor. Anne sütünün yavru kediler üzerinde 8-18 hafta koruma sağladığını göz önünde bulundurursak, yavru kedilerin bu sürenin hemen ardından özellikle belirgin ve etkili hastalıklara karşı savunmasız durumda kaldıklarını söyleyebiliriz.

Kedilerin hem yavruluk döneminde hem de yetişkinlik dönemlerinde aşılarının aksatılmaması gerekir. Yazının başında da belirttiğimiz gibi bu bir hayvanseverin en önemli sorumluluklarından birisidir.

Kedi aşı takvimi 2022

Peki kedi aşı takvimi nasıl olmalı? Hayvanseverler bu konuda nelere dikkat etmeli? Hangi durumlarda uzman veteriner hekimden yardım alınmalı?

Öncelikle belirtmek gerekir ki her aşının her kediye yapılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak sık karşılaşılan ve ölümcül tehlikeleri bulunan hastalıklara karşı muhakkak önlem alınması gerekir. Bu takvim içerisinde yer alan aşılar arasında karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısı bulunur.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi bir de her kediye uygulanmasına gerek olmayan aşılar bulunur. Bunlar arasında bağışıklık sistemi virüs aşıları, karın zarı enfeksiyonu aşıları ve cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklara karşı koruyucu aşılar yer alırlar.

Bu aşıların kedinize yapılıp yapılmayacağına uzman bir veteriner hekim karar verebilir.

Ayrıca kedilere hamilelik dönemlerinde aşı yapılmayacağını da hatırlatmakta fayda var.  Ancak bu durumun istisnaları da bulunabilir. Bu noktada uzman bir veteriner hekimden bilgi almayı deneyebilirsiniz.

Kedi lösemi aşısı kaç doz

Kedi sahiplenen insanların en çok merak ettiği bir diğer konu başlığı ise kedi lösemi aşısıdır. Öncelikle şunu belirtmek lazım. Kedi lösemi aşısı kediniz 9-11 haftalıkken yapılan bir aşıdır.

Lösemi aşısı yavru kedilere ve yetişkin kedilere farklı dozlarda uygulanmaktadır.

Kedilere yapılan aşılar zaman zaman risk teşkil edebilir. Kedinin aşıya verdiği tepkiyi ölçmek gereklidir. Ancak hayvanseverler söz konusu yan etkilerin çok az olacağını deneyimleyeceklerdir.

Örneğin bu yan etkiler arasından enjeksiyon bölgesinde şişlik ve ağrı, hafif ateş veya halsizlik gibi şikayetler yer alır.

Ciddi bir problem yaşanması halinde ise veteriner hekim eşliğinde tedavi gerçekleştirilmelidir.

Lösemi aşısı kedi aşı takvimi

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi lösemi aşısı yavru kedilere ve yetişkin kedilere farklı dozlarda uygulanmaktadır.

Örneğin yavru bir kediye, lösemi aşısı 15 gün ara ile iki doz uygulanırken; yetişkin kedilere yılda bir kez olmak üzere tek doz lösemi aşısı yapılır.

Lösemi aşı sürecinde uzman bir veterinerden bilgi almak pek çok açıdan size kolaylık sağlayabilir.

Kedilere karma aşı kaç aylıkken yapılır?

Kedilere karma aşı iki farklı doz halinde yapılır. Yavru kediniz altı haftalıkken ilk karma doz aşısını vurulması gerekmektedir. Yavru kediye ikinci doz karma aşı için ise ilk dozun üzerinden üç hafta geçmesi beklenir. Kediniz 9 haftalık olunca karma aşının ikinci dozu uygulanır. Bu iki doz aşı kedinizi Feline Panleukepenia, Feline Rhinotracheitis, Feline Calicivirus gibi hastalıklardan korur.

Karma-1 aşısı kedi fiyatı

Yavru kediniz altı haftalık olduğundan karma-1 aşısının minik dostunuza yapıldığını söylemiştik. Bu noktada hayvanseverler bu aşının fiyatından da haberdar olmak istiyorlar. 

Kedi karma aşısının fiyatı 80 Türk lirasıdır. Bu miktar her iki aşı için alınan fiyatın toplamıdır. Ancak özellikle kurda yaşanan dengesizlikleri toplumun pek çok kesimi gibi hayvanseverleri de etkilemektedir.

Öte yandan karma aşısı kedilerde sık görülen hastalıklardan korunması sağlamak için yapılmaktadır.  Karma aşısının iki ayını bitirmiş her kediye yapılması gerekmektedir.

Yetişkin kedi aşı takvimi

Hayvansever olmak uzun soluklu sorumluluklar gerektiren bir süreçtir. Artık yeni bir aile ferdiniz daha vardır. Bu yeni aile ferdinin hemen hemen her ihtiyacı ile sizin ilgilenmeniz gerekmektedir.

Yavru kediniz de olsa yetişkin kediniz de olsa sorumluluklarınız yeni aile ferdinizle her gün sürmektedir.

Yavru kediniz bir yaşını geride bıraktıktan sonra artık yetişkin kabul edilir. Kedilerin yetişkinlik dönemlerinde de düzenli olarak aşılanması gerekmektedir. Bu süreci veteriner hekim ile planlamak size pek çok açıdan avantaj sağlayacaktır. Düzenli kontroller sırasında veteriner hekimler kedi aşı takvimi ile ilgili gerekli gördükleri değişiklikleri yapabilirler.

Öte yandan yetişkin kedilerin yılda bir kez karma aşı, leukemia aşısı  ve kuduz aşısı vurulması gerekmektedir. Ayrıca iki ayda bir kez olmak üzere iç parazitlerden koruma ve tedavi süreci gerçekleşmeli, dış parazitlere karşı da kış aylarında iki ayda bir kez yaz aylarında ise ayda bir kez kontroller sağlanmalıdır.

İç dış parazit aşısı kedi fiyat 2020

Kedilerin iç ve dış parazitlerine önlem almak adına düzenli veteriner ziyaretleri çok önemlidir. Veteriner ziyareti gerçekleştiremediğiniz takdirde barınakların ya da belediyelerin bu konudaki ilgili birimlerine başvurularda bulunabilirsiniz.

Kedinizin iki ayda bir kez olmak üzere iç parazitlerden koruma ve tedavi süreci gerçekleşmeli, dış parazitlere karşı da kış aylarında iki ayda bir kez yaz aylarında ise ayda bir kez kontroller sağlanmalıdır. Bu kontroller aynı zamanda kedinizin sağlık durumunu takip etmek açısından da önemlidir.

Gelelim fiyatlara…

Kediler için dış parazit aşısının fiyatı 45 liradan başlar. İç parazit aşısında alt taban ise 60 liradır.  Aslında bu fiyatların çok yüksek olduğunu da söyleyemeyiz.

Yazının başında da belirttiğimiz gibi kedilerin aşı olması güçsüz bir bağışıklık sisteminden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple kediler için aşı takvimini kılı kırk yararak uygulamak çok önemlidir. Bir hayvanseverin de en önemli sorumluluklarından biridir.

Eğer kedinizin aşılarını karşılamaya maddi gücünüz yetmiyorsa sosyal medyayı etkili bir biçimde kullanabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.  

 

Yorum Yap