1. Ana Sayfa
  2. Kedi

Yavru Kediyi Nasıl Besleriz?

Yavru Kediyi Nasıl Besleriz?
+ - 0

Yavru kediyi nasıl besleriz? Her kedi, doğduğunda savunmasız halde doğar. İhtiyaçlarını gideremez ve bu sürede özenli bakıma ihtiyaç duyar. Bu bakımın en önemli noktasında ise beslenme yer alır. Çünkü beslenme, her canlının olmazsa olmazlarıdır.

Yavru kedilerin gıdası anne sütüdür. Anne sütü, besin ve su ihtiyacını karşılamak için fazlasıyla yeterlidir. Ancak her kedi, anne sütü konusunda şanslı değildir. Bu yüzden yavru kediyi nasıl besleriz, sorusu hayvan severler tarafından sıkça sorulur.

Yavru kedilerin beslenmesi noktasında titizlikle davranılması ve her denilene inanılmalıdır. Ayrıca besleme, sadece gıdadan ibaret değildir. Anne kediler, yavrularını beslerken bir yandan da sever. Yavru kediye benzer sıcaklığı vermek için beslerken güzel sözler de söylenmelidir.

Yavru Kedi Neyle Beslenmeli?

Yavru kedi neyle beslenmeli, sorusu oldukça önemlidir. Çünkü yavru kediler, bebekler gibi her besini yiyemez. Organları gelişmemiştir. Bu yüzden anne sütü yerini tutmasa da bazı besinlerle ihtiyaçları giderilebilir.

Yavru kediler, sık beslenir. Belli bir saat aralığı yoktur. Anneler, içgüdüsel olarak beslediği için aynı tutumu hayvan severlerinde yapması gerekir. Yani yavru kedi, sık gözlemde tutulmalıdır. Tavsiye edilen beslenme aralığı ise 2 ile 3 saattir.

Bunun yanında yavru kedilerin yedikleri besinler, haftalık olarak belirlenir. Çünkü kediler, kısa sürede büyüyen ve gelişen canlılardır.

1 haftalık kediler için anne sütüne benzerliği ile bilinen özel süt tozları üretilir. Bu süt tozları temin edilmelidir. Kedi biberona 1 yemek kaşığı süt tozu katmak yeterli olacaktır. Bir haftanın sonunda kedinin ağırlığı 110 grama kadar ulaşabilir. Bu ağırlık, bakımının güzel olduğunun göstergesidir.

Diğer birkaç hafta da yavru kedi, özel süt tozlarıyla beslenmeye devam eder. Ancak her hafta, verilen süt tozu miktarı azalır. Örneğin; ilk hafta bir yemek kaşığı verilen süt tozu, ikinci haftada yarım yemek kaşığı, üçüncü hafta ise yarım yemek kaşığından daha az verilir.

4. haftadan sonra artık öğünler değişir. Yavru kedi, ayakta durmaya başlar. Ağırlığı oldukça artar. Bu sürede süt tozu miktarı, üçüncü haftayla aynı olabilir. Ancak öğün sayısı azalır. Yani önceden günde 2 ya da 3 saatte verilen besinler, günde 3 ya da 4 öğüne düşer. Artık mamanın zamanı gelmiştir.

5.haftadan itibaren süt tozu ile birlikte mama takviyelerine başlanır. Kuru mama yerine yaş mama kullanımı daha iyi olur.

Yavru kediyi nasıl besleriz, sorusunun cevabı 6. haftadan sonra değişmeye başlar. Yavru kedi, diğer haftalar kadar olmasa da büyümeye devam eder. Bu hafta, süt tozu miktarı azaltılır. Yavru kedi ya da kedilerin mamayı tanıması teşvik edilir. Bu sürede yaş mama kullanılabilir. Ayrıca kuru mamalarda da yumuşatılmış olanlar tercih edilebilir. Burada önemli nokta ise mamalarda suyun kullanılmamasıdır. Çünkü bu sular, yavru kedinin su seviyesini bozabilir.

Süt tozu, 8. aya kadar kullanılır. Ancak her ay azaltılması gerekir. 7. ve 8. ayda diğer aylar gibi düzenli takibe gerek duyulmaz. Çünkü yavru kedi, artık yeme alışkanlığını kazanmış olur.

Birden fazla kedi yavrusunu besleyenler, kedilere aynı kaptan besin vermemelidir. Çünkü yavru kedilerin rekabet duygusu fazladır. Yani bu durum, bir kedinin fazla yemesine diğerinin de eksik yemesine neden olabilir.

Dişsiz Kedi Nasıl Beslenir?

Dişsiz kedi nasıl beslenir, sorusuna cevap verebilmek için kedilerin diş yapıları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Kedilerde 26 diş bulunur. Dişlerin tamamlanması ise 3,5 ay sürer. Bu süre zarfında yavru kedilerin beslenmesine özen gösterilmesi gerekir. Kedilerin dişleri 2 haftadan sonra çıkmaya başlar. Bu süre zarfında hiç dişi olmayan yavru kediler, biberonla beslenmelidir. Anne sütü yok ise sadece özel süt toz karışımları tercih edilmelidir. Bu süt tozları haricinde tercih edilen ürünler, yavru kedinin bağışıklık sistemine zarar verir. Her besini sindiremeyen organlarda hastalıklar ortaya çıkar.

7. haftanın sonuna kadar yavru kedilerin geçici olan dişleri tamamlanır. Çıkan dişler keskin olsa da çene yapıları gelişimini tamamlamadığı için biberonlarına zarar vermez. Dolayısıyla yavru kedilere özel tasarlanmış biberonlarla beslenme yapılabilir.

Bazı yavru kediler, dişlerini çıktıktan hemen sonra dökebilir. Bu durumda dişsiz yavru kediyi nasıl besleriz, sorusu merak edilir. Yavru kedi, dişlerini geç çıkardıysa ya da dişleri döküldüyse hazır mama kullanımına geçilemez. Kedi için evde mama yapılması daha güvenilir olur.

5 Haftalık Kedi Nasıl Beslenir?

Yavru kedinin ilk sekiz haftası çok önemlidir. Çünkü kediler, özellikle doğumlarından sonraki iki ay oldukça savunmasız ve bağımlıdır. Yani tek başlarına bir şey yapamazlar. İskelet sistemleri ve ses telleri, tam gelişmediği için ihtiyaçlarını söylemezler. Bu yüzden yakından takip edilmelidir.

Sekiz haftanın dönüm noktası olduğu hafta ise 5. haftadır. Bu bilgi veterinerler tarafından da sık söylenir. Bu da 5 haftalık kedi nasıl beslenir, sorusunu ortaya çıkarır.

5 haftalık kedinin beslenmesi, yavru kediyi nasıl besleriz konusunda önemli bir noktadır. Çünkü 5 haftalık yavru kedi, artık özel süt tozları yanında takviyelerde alabilir. Yani ıslak ya da yumuşatılan kuru mamaları yiyebilir.

Ancak burada önemli olan nokta, alınan mamanın hemen verilmemesidir. Çünkü 5 haftalık yavru kedi, daha tüm dişlerini çıkarmamıştır. Mama ezilmeli ve içindeki suda arındırılmalıdır.

7 Aylık Yavru Kediyi Nasıl Besleriz?

7 aylık kedi beslenmesi, kedi bakımı noktasında önemli bir yerde yer alır. Çünkü 7. ayda kedinin eğitimleri başlanabilir. Artık yavru kedi, ailenin bir üyesidir. Gerekli eğitimleri almalıdır. Kedilere eğitim, ödül sistemiyle verilir. Burada da beslenme ön plana çıkar. Kullanılan mamalara ödül mamaları da eklenmelidir.

Yavru kediyi nasıl besleriz, sorusunu cevaplarken kedilerin ağırlıklarından da biraz bahsetmiştik. 7. aydan sonra mamalar, kedinin ağırlığına göre hesaplanır. Yoksa obezite gibi kedi sağlığını olumsuz etkileyen hastalıklar ortaya çıkabilir.

7 aylık kediler, yemeklerini birilerine bağlı kalmadan kolaylıkla yiyebilirler. Mama kaplarına doğru mamanın konulması yeterlidir. Bunun yanında günde iki üç defa eğitim sonrası ödül mamalarının verilmesi, beslenme için yeterli olacaktır.

Yeni Doğmuş Yavru Kediyi Nasıl Besleriz?

Yeni doğmuş kedi yavrusu neyle beslenir, sorusunun cevabı yavru kediyi nasıl besleriz sorusunun cevabıyla aynıdır. Ancak tekrar etmek gerekirse yeni doğmuş bir yavru kedi, sadece anne sütüyle beslenmelidir. Anne yavruyu terk etmişse ya da anne yavrusunu besleyemiyorsa yavrunun yaşaması için ek takviyeler alınmak zorundadır. Ek takviye alırken sadece özel süt tozları tercih edilmelidir.

Kedilerin her sütü içtiği zannedilir. Ancak bilinen yanlışlardan biridir. Özellikle yavru kediler her sütü içemez. Yavru kediye inek sütü verildiğinde bağırsaklarda parazite yol açabilir. Parazitler, kedinin hastalanıp ölmesine neden olabilir. Bu yüzden özel süt tozlarına özen gösterilmelidir.

Ayrıca yavru kediler, diğer bebekler gibi tüm ihtiyaçlarını sütten alırlar. Buna su da dahildir. Yavru kedilere su verilmez. Anne sütünde yoksa anne sütüne yakın olan özel süt tozlarında tüm gerekli bileşenler bulunur.

Yavru kediyi nasıl besleriz, sorusunun cevapları eksiksiz uygulandığında ve besinlerle beraber şefkat gösterildiğinde beslenmeleri eksiksiz yapılır. Kediler mutlu olur.

 

Yorum Yap