Kedilerde Fip Hastalığı Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi ! Tüm detaylar yazımızda! Fip hastalığı evcil kedilerde ya da kedi ailesinde ki canlılar da görülen solunum yolu hastalığı olarak bilinen oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Kediler de görülen bu hastalık coronavirüsün değişime uğraması sonucu ortaya çıkmıştır. Kedi ailesinde ki bu hastalık bir RNA virüsüdür. Son yıllarda evrensel salgın haline gelen insan coronavirüsü ile karıştırılmamalıdır. Viral enfeksiyon grubunda yer alan bu hastalığın tespit edilmesi de kolay değildir. Sinsi bir hastalık olan fip erken dönemde fark edilmez ise ölümcül olabilir. Bu hastalığın çıkış noktası 1900 ‘ lü yıllara dayanmaktadır. Son zamanlarda ülkemizde de sıklıkla bu hastalık görülmektedir.
Bu hastalık kendi aralarında bulaşıcı özelliğe sahiptir. Kedilerden insanlara bulaştığı henüz bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Ancak bu konu da yapılan çalışmalar bulaşmadığını göstermektedir. Kedilere temas yoluyla bulaştığı tespit edilmiştir. Genel olarak birden fazla kedinin yaşadığı ortamda aynı kumu kullanması sonucunda dışkı ile bulaşır. Kedilerde fip hastalığı belirtileri nelerdir? Kedilerde fip hastalığ tedavisi ve nedenleri yazımızın devamında…
Başlıklar
Kedilerde fip hastalığı nedir?
Fip hastalığı mutant bir hastalıktır. Coronavirüs fip hastalığına göre daha hafif belirtilerle atlatılabilir. Değişime uğrayan virüs fip ‘e dönüşür ise hastalık daha ağır geçer ve ölümle sonuçlanabilir.
Bu hastalık her yaşta görülür. İleri yaşta ki kediler de bu hastalık daha ağır seyredebilir. Bunun nedeni yaşlandıkça bağışıklık sisteminin daha düşük olmasında kaynaklanır. Kediler için oldukça sık karşılaşılan bir hastalık türüdür. Genel olarak belirgin özelliklere sahip kedi ırklarında görülmektedir.
Bu hastalığın iki türü vardır. Islak yani efüzif, kuru yani non-efüzif olarak ayrılmaktadır. Islak olan çeşidinde genel olarak akciğer enfeksiyonu, kuru olan çeşidinde ise daha çok bağışıklık sisteminin rahatsızlandığı görülür.
Kedilerde fip hastalığı belirtileri
Kedilerde fip hastalığı belirtileri kapsamında, hastalığa yakalanan kediler de kimisi ağır belirtiler gösterirken bazıları tamamen belirtisiz bir şekilde hastalığı fark etmeden geçirebilir.
Vücuda bulaşan coronavirüsün değişime uğrayarak fip’e dönüşmesi sonucunda genel olarak iştahsızlığın beraberinde getirdiği halsizlik en yaygın belirtisidir. Bunun dışında karın bölgesinde gözle görülecek biçimde şişlik meydana gelebilir. Soğuk algınlığı ile aynı belirtilere sahiptir. Çoğu zaman yanlış tedaviler sonucu yanıt alınamayınca belirtilerin fip kaynaklı olduğu düşünülür. Bağışıklığı etkileyen bu hastalıkta ishal ile de sıkça karşılaşılabilir.
Kedilerde fip hastalığı nasıl teşhis edilir?
Bu hastalığın teşhisi çok da kolay değildir. Genel olarak aynı belirtilere sahip başka hastalıklarla karıştırılmaktadır. Ayırt edebilmek için kan tahlili en yaygın kullanılan teşhis yöntemleri arasındadır. Fakat yapılan kan tahlilleri de her zaman kesin sonuç vermeyebilir. Güvenilirliği artırma açısında kan tahliliyle beraber birkaç test daha yapılması sonuç açısından daha sağlıklı olacaktır. Yapılacak olan kan tahlili, idrar tahlili ve görüntülemeler sonucunda hakim tarafından hastalık büyük oranda tahmin edilebilir.
Fip hastalığı kesin olarak otopsi raporuyla belirlenir. Eğer aynı ortam da yaşayan başka kediler var ise otopsi sonucunda gerekli teşhis konulabilir.
Kedilerde fip tedavisi nasıl yapılır?
Üzerinde hala çalışmalar devam etmekte olan fip tedavisinde kesin bir iyileştirme yöntemi ne yazık ki yoktur. Ama bazı takviyeler hastalığı daha hafif atlatma hususunda yardımcı olmaktadır. Bağışıklık kuvvetlendirici ilaçlar hastalığın seyrini değiştirebilmektedir.
İki çeşidi olan bu hastalığın ıslak biçimde olanı için tedavi pek de mümkün değildir. Hasta kediyi rahatlatmak amacıyla karın bölgesinde biriken sıvıyı boşaltmak bir nebze de olsa solunum yolunu açacaktır. Kuru biçimde olan türü için de birkaç ilaç çeşidi vardır. Veterinerinizin gözetimi altında bu ilaçlar kullanılabilir. Bu hastalık döneminde hekim dışı bir tedavi uygulanmamalıdır.

Kedilerde fip hastalığı Nasıl önlenir?
Ne yazık ki bu hastalığı önlemenin kesin bir çözümü yoktur. Üzerinde çalışılan birkaç ilaç vardır fakat tam anlamıyla önlediği söylenemez.
Şu an için hastalığı önlemenin tek yolu hijyen kurallarına uymaktan geçiyor. Eğer evinizde birden çok kedi besliyorsanız bu risk biraz daha artıyor. Her bir kedinin kendine özel kum kutusu olması gerekmektedir. Mama yedikleri kabında ayrı olmalıdır. Sizin önlemleriniz dışında kedilerin yakın temasa girmesi birbirlerini temizlemeleri riski artırmaktadır. Toplu ortam da yaşayan kediler için daha dikkatli olunmalı, temizliklerine dikkat edilmelidir. Belirti gösteren kedinin diğerlerine bulaştırmaması açısından yaşadığı ortamı ve kumunu ayırmakta fayda vardır.
Aşı çalışmaları devam etmektedir. Bu hastalığın önlenmesi açısından piyasada birkaç farklı aşı bulunmaktadır. Fakat geliştirilmesi gereken bu aşılar şu an için 100% koruma sağlamamaktadır.