Emziren kedi kısırlaştırılır mı? Ülkemizde son yıllarda kedi sahiplenme sayısında ciddi bir artış göz önünde. Özellikle sivil toplum kuruluşlarının evcil hayvanların- ya da sokak hayvanlarının- bakımı ve sahiplendirilmesi konusunda iniyasitif aldığını görüyoruz.
Evcil hayvan sahiplenen insanlar da yepyeni sorumluluklara ve evinde farklı bir can ile yaşamanın deneyimine erişiyor. Ancak hala birçok hayvan sever birçok konuda sıkıntı yaşayabiliyor. Sıkıntı yaşadığı konularda gerekli yanıtları bulacağı kaynaklar bulamıyor.
Sahiplenme denilince akla gelen ilk hayvanlardan biri de kediler. Bu canlılar pek çok farklı özelliği ile insanların dikkatini çekmeyi başarıyor. Köpeklere göre sahiplenmesi ve bakımı çok kolay olsa da kedilerin gelişimine ilişkin de hayvan severlerin kafalarında soru işaretleri bulunuyor.
Yasaların da hayvan haklarına yeterince eğilmemesi insanların kafasında doğru yanıtları nereden bulacağına ilişkin soru işaretleri oluşturabiliyor.
Bu yazıda mümkün olduğunca bu soru işaretlerini çözmeye ve hayvan severlerin kafasına en çok takılan sorulara yanıt aramaya çabalayacağız. Peki Emziren kedi kısırlaştırılır mı? Yazımızın devamında inceleyelim.
Başlıklar
Kısırlaştırılan anne kedi yavrularını emzirebilir mi?
Özel olarak kedi severlerin ancak özel olarak hayvan severlerin merak ettiği noktalardan bir tanesi “Emziren kedi kısırlaştırılır mı?” sorusudur.
Uzmanlara göre, kedi kısırlaştırma operasyonu emzirme önünde herhangi bir engel teşkil etmez. Yani kedi kısırlaştırılmış olsa dahi yavrularını emzirmeyi sürdürebilir. Ancak uzmanlar ameliyat sonrasında emzirme işlemi için bir müddet beklemenin daha faydalı olacağı görüşünde birleşiyor.
Doğum yapan anne kedi ne zaman kısırlaştırılır?
Hayvan severlerin yanıtını merak ettiği bir diğer soru ise doğum yapan anne kedinin ne zaman kısırlaştırılabileceğine ilişkindir. Hayvan severler, kedinin doğum yapmasını izleyen süreç içerisinde risk almaktan kaçınma eğilimi gösterirler.
Ancak doğum yapan anne kedinin ne zaman kısırlaştırılacağına dair net bir şey söylemek mümkün değildir. Bu durum kediye göre değişiklik gösterebilir. Eğer kedinin annelik içgüdüsü çok yüksek değilse, üç haftalık bir süre içerisinde kısırlaştırma işlemi gerçekleştirilebilir. Öte yandan uzmanlar, kedinin doğum yapmasını izleyen süreç içerisinde gözlemlenmesi ve çiftleşme isteğinin bulunması durumunda harekete geçilmesini tavsiye ediyor.
Emziren kedi kısırlaştırılır mı? sorusunun cevabı niteliğinde; Eğer anne kedi doğumdan sonraki üç haftalık zaman dilimi içerisinde tekrar çiftleşme dönemi içerisine girmiyorsa, anne kedinin doğum yapmasını izleyen iki ay sonrasında kısırlaştırma işlemi uygulanabilir.
Devlet hastanesinde kedi kısırlaştırma
Evcil hayvan bakımı, ülkemizde ne yazık ki maliyetli bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Hayvan hakları konusunda ülkemiz, diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığı zaman yasalar bakımından geride kalıyor.
Ancak yurtdışındaki örneklerle kıyaslandığı zaman ülkemizin pek çok olumlu örneği de barındırdığını söyleyebiliriz. Örneğin ülkemiz sokak hayvanları ve sokakta yaşayan hayvanlara bakan gönüllüler bakımından oldukça güzel bir ülke.
Sokak hayvanlarına dair en büyük handikabı ise kontrolsüz üremeleri oluşturuyor. Bu açıdan bakıldığı zaman kısırlaştırma birçok açıdan önemli bir noktada yer alıyor.
Bir de unutmamak gerekir ki sokak hayvanlarının kısırlaştırma işlemlerini yerel yönetimler de gerçekleştiriyor. Ancak belediye, kısırlaştırmak üzere aldığı sokak hayvanını yirmi dört saat içerisinde aldığı yere bırakmak durumunda. Bunu da bir dipnot olarak eklemekte fayda var.
Emziren kedi kısırlaştırılır mı? sorusuna yanıt arayanlar için, kedi kısırlaştırma işlemi ise ağırlıklı olarak özel veterinerlerde gerçekleştiriyor. Ancak Türkiye’de her geçen gün alım gücünün düştüğünü kabul edecek olursak özel veterinerlerin de fiyatları her geçen gün el yakıyor.
Devlet hastanelerinde de kedi kısırlaştırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak devlet hastanelerinde kısırlaştırma maliyetleri her şehirde farklılık gösterebiliyor. Erkek kediler 100-150 lira bandındaki fiyatlara kısırlaştırılırken; dişi kedilerde bu fiyatlar 200-300 lira bandına kadar çıkabiliyor.
Ancak bu konuda kullanabileceğiniz alternatif yollar da mevcut. Sosyal medya üzerinden dayanışma grupları ile iletişime geçebilirsiniz. Dayanışma grupları içerisinde yer alan duyarlı insanlar hem kısırlaştırma hem de sokak/ evcil hayvanının sorunlarının giderilmesi konusunda size yardımcı olabilir.
Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de bu konuda ciddi bir çalışması olduğu biliniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı “Geçici Hayvan Bakım Evleri” ücretsiz olarak kısırlaştırma işlemi gerçekleştiriyor. Bu hizmetten faydalanmak için ilçe belediyelerine başvuru yapmanız yeterli olacaktır.
Yine bazı hayvan barınakları da kısırlaştırma konusunda ücretsiz hizmet veriyorlar. Bulunduğunuz şehirlerde hizmet veren barınakları düzenli olarak takip etmek ve sosyal medyadaki etkinliklerine göz gezdirmek bu konuda bilgi verici bir deneyime dönülebilir.
Kedi hamileyken kısırlaştırılır mı?
Emziren kedi kısırlaştırılır mı? sorusunun yanı sıra kedi hamileyken kısırlaştırılır mı? sorusu da oldukça merak edilmekte. Hayvan severler farklı farklı sorunlarla karşılaşabiliyor. Genellikle sahiplenilen kedi dişiyse ilk doğumundan sonra kedinin kısırlaştırılmasına karar verilir. Ancak kediler doğalarının da bir gereği olarak doğum yaptıktan üç hafta gibi kısa bir süre içerisinde tekrar kızgınlık dönemine girebilir. Bu dönemde çiftleşip yeniden hamile kalabilir.
Hayvan severlerin bu noktada “Kedi hamileyken kısırlaştırılır mı?” diye sormak istediğini duyar gibiyim. Elbette herkes biraz da çekinerek soruyor bu soruyu. Sorunun cevabı gayet net arkadaşlar. Hayır!
Hamileyken gerçekleşen kısırlaştırma operasyonu yavru kedilerin hayatını kaybetmesi anlamı taşıyor. Ancak ülkemizde bu konuda yasalar yeterli düzeyde bulunmuyor.