1. Ana Sayfa
  2. Kedi

Mısır Kedisi Özellikleri Ve Bakımı

Mısır Kedisi Özellikleri Ve Bakımı
+ - 0

Kediler, evcil hayvan kategorisinde en çok tercih edilen türlerden birisidir. Cins çeşitliliği ya da ırk özellikleri olarak birçok farklı türü bulunan kedilerden biri de Mısır kedisidir. Mısır kedisi denildiğinde karşımıza kökeni gerçekten Mısır olan Mısır Mausu ile kökeni Kanada olan ve Mısır kedisi olarak anılan Sfenks kedisi çıkar. Evcil hayvanlar arasında kedileri sık tercih edilenler Mısır kedisi özellikleri ve bakımı hakkında oldukça iyi bilgi ve donanıma sahip olmalıdır. Gelin onları yakından tanıyalım.

Mısır Kedisi (Sfenks) Kökeni

Sfenks kedisi, genetik mutasyondan 1966’da Toronto’da ortaya çıkan Kanada ırkı bir kedidir. Toronto’da daha önce hiç mutasyona uğramamış bir siyah kediden dünyaya gelen bu tür tesadüfen keşfedildi. Tüylü bir kediden doğan tüysüz kedi, tüylü kedinin genotiplerinde bulunan çekinik bir genin, fenotipte açığa çıkması sonucu oluştu. Vücut yapılarının farklı ve tüysüz olması dolayısıyla merak konusu olan ve yetiştiricilerin ilgisini çeken Mısır kedisi (Sfenks) kökeni her ne kadar Kanada olsa da Amerika’da yetiştirilmeye başlandı.

Mısır Kedisi Özellikleri

Yeryüzünün gelmiş geçmiş en dikkat çeken kedi türlerinden biri olan Mısır kedisi diğer adıyla Sfenks kedisi, son zamanlarda kedi severler tarafından da yoğun ilgi görmeye başladı. Bu yoğun ilgi kedi severleri Mısır kedisi özellikleri hakkında araştırma yapmaya sevk etti. En dikkat çekici özelliği tüysüz olması olan Sfenks kedisinin diğer özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Vücutları kırışıktır.
  • Gözlerinin üst köşeleri geniş ve eğimli yapıdadır.
  • Yaygın olarak göz rengi mavidir. Diğer renkler de türleri arasında görülmüştür.
  • Bazı Sfenks kedilerinde kaş ve bıyığa rastlanabilmektedir. Vücudunda hafif tüy de görülebilir.
  • Kulakları öne bakar. Bu karakteristik özellik olarak karşımıza çıkar.
  • Göğüs yapısı geniş, karınları yuvarlaktır.
  • Ortalama 3-7 kilogram ağırlığındadır.
  • Ortalama ömürler 13-15 yıl aralığıdır.
  • Siyah Sfenks kedisi dışında, beyaz, çikolata ve vizon renklileri de mevcuttur.
  • Yırtıcı özelliklerine rağmen sahiplerine sadıktırlar.

Sfenks kedisi insancıl, nazik, sosyal ve aşırı meraklıdır. İnsanlarla bir arada olmaktan çok hoşlanırlar. Fakat yabancıları çok sevmezler. Sesleri kısık ve melodiktir. Kimi zaman sakin kimi zaman oldukça hareketli davranışlar sergileyebilirler.

Mısır Kedisi (Sfenks) Bakımı

Farklı görüntüsüyle dikkat çeken Mısır kedisi (Sfenks) bakımı için sahiplerinin mutlaka bilmesi gereken birtakım kurallar mevcut. Sfenks kedilerinin tüysüz olması nedeniyle tüy bakımına ihyiaçları yoktur ama bu durum başka bakım ihtiyaçlarını ortaya çıkarır. Tüylerinin olmaması onlar için büyük bir dezavantajdır. Sfenks kedilerinin cilt hastalıklarına yakalanma riski fazladır. Bu yüzden derileri düzenli olarak nemlendirilmelidir. Vücut yağlarının etrafa bulaşmasını engellemek içinse düzenli olarak banyo yaptırılması gerekmektedir. Diğer kedilerin aksine Sfenks kedisi banyo yapmayı sever. Peki Sfenks kedisi nasıl yıkanır?

  • Su orta sıcaklıkta olmalıdır.
  • Bebek şampuanı cildi için idealdir. Tüysüz olduğu için her tür sabun veya şampuan da kullanılabilir.
  • Yıkama işleminden sonra havlu ile mutlaka kurulanmalıdır.
  • Cilt kuruluğu söz konusu ise bebek yağı kullanılmalıdır.

Eğer kediniz suyu çok sevmiyorsa banyo aralıklarında cildi mutlaka nemlendirilmelidir. Bunların dışında haftada iki kez kulakları pamukla temizlenmelidir, kulaç çubuğu kullanılmamalıdır. Haftada bir kez ağız bakımı yapılmalıdır. Kirpik olmadığı için göz bakımı da çok önemlidir. Gözleri, günlük olarak su ya da çaya batırılmış pamuk ile temizlenebilir. Sfenks kedileri, tüysüz oldukları için cildini zararlı UV ışınlarından koruyamaz. Bu nedenle doğrudan güneşe maruz kalmaları sınırlandırılmalıdır. Sfenks kedileri tahıl içermeyen protein açısından zengin mamalar tüketmelidir.

Sfenks Kedisi Hastalıkları

Evcil hayvan kategorindeki Sfenks kedisi için yetiştiricinizden sağlık garantisi almanız doğru olur. Doğru yetiştirilen Sfenks kedisi, sağlıklı bir görünüme sahip olur. Tüysüz olduğu için cilt hastalıklarına yakalanma riski yüksek olan kedinizi mutlaka güneş ışınlarından korumanız gerekir. Cilt sorunlarına ek olarak Sfenks kedisi hastalıkları şu şekilde karşımıza çıkar:

  • Ürtikerya pigmentozası: Vücutta kabuklu yara oluşumlarına neden olan cilt hastalığıdır.
  • Hipertrofik kardiyomiyopati: Bir çeşit kalp hastalığıdır. Kalp kaslarının kalınlaşması şeklinde karşımıza çıkar.
  • Kalıtsal Miyopati: Kas güçsüzlüğü, kas zayıflığı olarak kendini gösterir.
  • Periodontal hastalık: Diş eti hastalıkları da sıklıkla görülmektedir.

Kedinizin sağlıklı bir yapıda ömrünü sürdürmesi için günlük bakımlarını özenle yapmalı, ev kontrollerini iyi gözlemlemeli, düzenli olarak veteriner kontrolünden geçirmelisiniz.

Mısır Kedisi Nasıl Beslenir

Mısır kedileri yemeyi çok severler. Neredeyse ne verseniz yiyecek durumdadırlar. Yuvarları karınları ve şiş göbekleri de bu durumu kanıtlar nitelikte. Yine de doğal yapılarının bozulmaması ve sağlıklı bir ömür yaşasınlar diye Mısır kedisi beslenmesi önemlidir. Hızlı bir metabolizmaya ve hassas bir sindirim sistemine sahip Sfenks kedilerini gün boyunca düzenli aralıklarla küçük öğünlerle beslemek idealdir. Kuru kedi mamaları, diş temizliği için önemli olduğundan tercih edebilirdiniz. Ancak kuru mamadan yedikten sonra dehidrasyonu önlemek için yemekten sonra bol su içtiğinden emin olmalısınız. Kuru mama ve ıslak konserve kedi maması beslenmesine ek olarak ton balığı veya sardalya gibi çiğ balıkları da dönüşümlü olarak beslenmede tercih edebilirsiniz.

Mısır Kedisi Sahiplenme

Eğer bir Mısır kedisi sahiplenme düşüncesi içerisindeyseniz, gerekli araştırmaları iyi yapmalısınız. Sfenks kedilerinin en büyük ihtiyacı, sahip olduğu tüysüz yapısından dolayı sıcak bir alan ya da sevgi dolu bir kucaktır. Karakteri ile size güveni tam olan Sfenks kedisi, sevgi göstergesi dışında oyuncu yapısı ve zekası ile gönlünüzü fethedecektir. Mısır kedisi sahiplenmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken önemli bir ayrıntı vardır. Mısır kedisi nadir bulunan bir ırktır. Safkan olup olmaması, genetik hastalık taşıyıp taşımadığı önemlidir. Öte yandan tüysüz bir ırk olduğu için yaşayacağı ortamda hava hassasiyeti dikkate alınmalıdır. Çok güneş alan ya da çok soğuk ortamlar Sfenks kedisine uygun ortamlar değildir. Tüysüz oldukları için sadece kedi tüyüne alerjisi olanların kedi severlerin tercih edebileceği bir türdür. Sahip oldukları güzel huylar ile Sfenks kedisi, diğer evcil hayvanlarla uyumu noktasında da insanların ve çocuklu ailelerin tercih edebildiği hayvan dostu bir ırktır.

Mısır Mausu Özellikleri ve Bakımı

Mau, Mısır’da kedi anlamına gelmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi Mısır Mausu kökeni Mısır’dır. Mısır Mausu kısa tüylü, üçgen kulaklı, Felis cinsine ait evcil bir kedidir. Tüyleri leoparı, atletik yapısı ise vahşi kedileri andırır. Nadir bulunan değerli bir cins olan Mısır Mausu’nun, Avrupa’da tanındıktan sonra Rus saraylarında türlerinin korunması sağlandı. Mısır Mausu özellikleri arasında şunları sıralayabiliriz:

  • Orta büyüklükte ve atletiktirler.
  • Kiloları 4-6kilogram arasındadır.
  • Tüyleri krem üzerine leoparı andıran siyah ve füme desenlerden oluşur.
  • Göz rengi genelde sarıdır. Yeşil ve kehribar renklere de rastlanmaktadır.
  • Uyumlu ve sosyaldirler.
  • Eğitilmeye ve öğrenmeye açık zeki kedilerdir.
  • Çok oyuncu olmalarına rağmen orta hareketlidirler.
  • Ortalama yaşam süreleri 15 yıldır.

Özellikle eve giren böcek ve sineklerle oynamayı çok seven Mısır Mausu, mükemmel avcılardır. Konuşkanlığı açısından yalnız yaşayanlar için idealdir. Yaşadığı ortama hızlı uyum sağlar. Sahiplerine çok düşkün olan bu kediler, evde günlerce yalnız bırakılmaya müsait değildir.

Yorum Yap