İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Diğer

Sakız Koçu Özellikleri ve Bakımı

Sakız Koçu Özellikleri ve Bakımı
+ - 0

Sakız koçu özellikleri kapsamında sakız koyunu yetiştiriciliği soyu belli olmayan koyun yetiştiriciliği türlerindendir. Bu koyun türünün kuyruğu genelde yarım yağlıdır. Bu koyun türü genelde süt üretiminin devamı için yetiştirilir. Bu koyun türünün her ne kadar farklı koyun cinslerinin çiftleşmesiyle meydana geldiğine dair iddialar olsa da yapılan araştırmalar Yunanistan vatanının Sakız adası olarak adlandırılan bölgesinde ortaya çıktığı yönündedir.

Sakız Koçu Özellikleri Neler?

Sakız koçu özellikleri alanında dikkat edilen husus ise bu koyun türlerinde yapısal olarak göz, burun, bacak ve gövdelerinde çeşitli bazı lekeler bulunmasıdır.

  • Bu koyun cinslerinin genel olarak erkek olanları boynuzlu dişi olanlarıysa boynuzsuz yapıya sahiptir.
  • Boynuz yapılarıysa tıpkı bir spiral şeklini andırmaktadır.
  • Bu koyun cinsi Sakız Koyunu Çiftlikleri bölgesinde genelde üç ya da beş baş gruplar halinde yetiştirilmektedir.
  • Bu koyun türlerinin oldukça kolay bir şekilde sağılma özellikleri vardır fakat yürüme kabiliyetleri gelişmemiştir.
  • Çünkü bu koyun cinslerinin bacakları oldukça zayıftır.
  • Bu koyun türlerinin renkleri genelde beyazdır ve süt oranları oldukça yüksek olan koyun türlerindendir.

Sakız Koyunları Yılda Kaç Kez Doğurur?

Tüm canlılar doğar ve zaman içerisinde büyürler. Gelişimlerinin bir bölümünü anne karnında tamamlamakta olan canlılar doğduktan sonra da gelişimlerinin geri kalanını büyüme aşamasında tamamlarlar. Her canlının doğum süresi birbirinden farklılık göstermektedir. Sakız koyunu yetiştiriciliği alanındaysa koyunlar doğum esnasında bir adet yavru doğurabilecekleri gibi birden fazla yavru da doğurabilmektedirler. Ortaya çıkan bu durum koyunların doğal olarak doğum sürelerine de etki etmektedir.

  • Bu koyun türlerinde genelde çiftleşme olduktan yaklaşık olarak beş ay sonra doğum gerçekleşmektedir.
  • Yani bir koyunun hamilelik süresi yaklaşık olarak 150 gündür.
  • Ancak bu koyun cinslerinin bazen yaklaşık olarak 135 gün gibi bir süre içerisinde de doğum yaptıklarını söylemek mümkündür.
  • Bu koyunlardaki hamilelik ilk 3 ay gibi bir sürede anlaşılamayabilir.
  • Çünkü henüz hamilelikleri belli olacak kadar karınları belli olmaz.
  • 3 ay sonraysa koyunların hamilelikleri artık belli olmaya başlamaktadır.
  • Sakız koyunu yetiştiriciliği alanındaki koyunların hamilelikleri yaklaşık olarak 21 hafta sürmektedir ve bu süre içerisinde doğum olayı gerçekleşmektedir.

Sakız Koyunu Fiyatı Ne Kadar?

Sakız koyunu fiyatları pek çok etkene göre değişkenlik göstermekle beraber ;

  • Damızlık olan sakız koyunları 800 ile 1300 TL arasında
  • Yetişkin olan sakız koyunları 1200 ile 1800 TL arasında
  • Hamile olan sakız koyunları 1300 ile 3000 TL arasında olabilmektedir.

Sakız koyunu fiyatları 2022 alınacak olan yere, göstermekte olduğu süt verimliliğine ve kaç adet alınacağı gibi kriterlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Yetişkin olan bir sakız koyununun ortalama ağırlığı 40 ile 50 kg arasında olmaktadır. Bu koyun cinsinin sağlamakta olduğu süt verimiyse yaklaşık olarak 160 litre olmaktadır. Doğum esnasındaki yavru sayısıysa yaklaşık olarak 2 adet yavru olmaktadır.

Sakız Koçu Hangi Bölgede Yetişir?

Bu koyun türü ismini Yunanistan vatanına bağlı olan Sakız adasından almaktadır. Sakız koyunu ülkemizde en fazla İzmir ilinin Çeşme ilçesinde yetiştirilmektedir. Bu koyun cinsi bu sebepten ötürü Çeşme Alaçatı sakız koyunu olarak ta bilinmektedir. Sakız koyunların gövdeleri genel olarak beyaz renklidir ancak baş ve bacak bölgelerindeyse bazı siyah lekeler mevcuttur. Bu tür koyunlarda dişiler boynuzsuz yapıya sahip olup erkek olanlarınınsa spiral şekline benzer yapıda boyunları bulunmaktadır. Bu koyun cinslerinin uzun ve yağlı yapıda kuyrukları bulunmaktadır. Ayrıca sakız koyunlarına gerekli bakım en iyi şekilde yapıldığı sürece yapılan tek bir doğum esnasında birden fazla yavru verimi almak mümkündür.

Sakız Koyunu Nasıl Beslenmeli?

Bu koyun cinsi genel olarak otun her türüyle beslenebilen bir canlıdır. Ancak sakız koyununun bakımı ve yemlemesi hamileyken, süt sağımı yaparken ve mevsimsel olarak birbirinden farklılık göstermektedir. Bu koyun türünün bünyesi genelde selüloz maddesi fazla olan yemi daha kolay bir şekilde öğütmektedir. Selüloz maddesi fazla olan yemler kaba yem olarak bilinmektedir. Selüloz maddesi oldukça fazla bulunan kaba yemlere saman ve kuru otlar örnek verilebilir. Fakat sakız koyunlarının hamilelik gibi bazı dönemlerinde kuru otlar beslenmeleri için yeterli kalmayabilir. Bunun için de takviye olarak ek yem verilmesi gerekmektedir. Takviye yem beslemesi oldukça iyi bir verim alımı sağlayacaktır.

Yorum Yap